Vannet stiger fortsatt men det verste er over

Vannet stiger fortsatt i de store innsjøene, og vannføringen øker i nedre deler av Glomma, men årets flomdramatikk er definitivt over, fastslår NVE.

Flommen fortsatte å forplante seg nedover på Østlandet søndag, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) følger nå spesielt med på Mjøsa, Øyeren, Glomma og Drammensvassdraget.

Dramatikken i årets vårflom er imidlertid over, fastslår vakthavende hydrolog Elin Langsholt i NVE overfor NTB.

– Det er store vannføringer fortsatt, men flommen er definitivt på retur. I Drammensvassdraget er det allerede sluttet å stige. I Mjøsa, Glomma og Øyeren vil det fortsette å stige et par dager til, men prognosene våre for søndag var nedjustert sammenlignet med lørdag, så folk slapper nok mer av nå, sier Langsholt.

Små skader
Nedstrøms for de store innsjøene er det områdene ved Fetsund og Lillestrøm som er mest utsatt, men folk der har trolig lite å frykte under denne flommen, sier Langsholt.

I Fetsund fryktet de at Glomma skulle flomme over sine bredder, men søndag hadde vannet bare ført til mindre skader. I Stasjonsstranda borettslag hadde grunnvannet flommet inn i kjelleren, og Sivilforsvaret måtte trå til med pumper for å tømme kjelleren for vann.

– Siden Glomma er så stor, presses grunnvannsnivået opp og da pipler det inn i kjelleren her. Men vi får veldig god hjelp fra Sivilforsvaret, så dette går bra, sier nestformann Leif Belstad i borettslaget til NTB.

Vannføringen i Glomma blir trolig ikke så stor at den kan gjøre mye skade.

– Foreløpig har vi full kontroll. Det ser ut til at det går bra her, og vi er ikke veldig bekymret for at Glomma vil flomme over, sier troppssjef Vidar Bekkevold i Sivilforsvaret til NTB.

Liten dramatikk
I Mjøsa var vannstanden søndag på 6,5 meter på lokal skala, men kulminasjonspunktet er nedjustert fra 6,9 meter til 6,7 meter, noe som tilsvarer en høyde over havet på 124,4 meter. Det vil tilsvare omtrent vannstanden under flommen i 2011, ifølge NVE.

Langsholt sier folk som bor langs vassdragene nedenfor de store innsjøene ikke trenger å frykte samme dramatikk som innbyggerne i vassdragene overfor har vært gjennom.

– Alt går mye saktere i en innsjø enn i en liten elv. En liten elv har en utrolig rask responstid og kan øke veldig raskt, mens vannstanden i innsjøene stiger mye saktere, slik at folk får tid til å forberede seg.

Det er moderat fare for jordskred i enkelte fjellområder med kraftig snøsmelting, spesielt i Buskerud og Oppland. Det er varslet enkelte regnbyger på Østlandet de to neste døgnene, og mengden nedbør vil ha stor betydning for skredfaren og vannstands- og vannføringsutviklingen.

Mot normal trafikk
E6 er åpen igjen med mindre omkjøringsveier. Riksvei 3 gjennom Østerdalen er åpen, men med restriksjoner for tungtransport.

Dovrebanen er jernbanestrekningen som ble verst rammet i årets flom. Strekningen mellom Eidsvoll, Hamar og Moelv ble åpnet igjen søndag, mens strekningen mellom Moelv og Lillehammer ventes å åpne mandag. På strekningen videre nordover mellom Lillehammer og Dombås er det over 100 skadesteder.

– Vi regner med at det vil ta et par uker å få togtrafikken i gang igjen på denne strekningen, sier pressevakt Thor Erik Skarpen i Jernbaneverket til NTB.

På Rørosbanen har det i helgen vært stengt mellom Koppang og Elverum, men denne strekningen forventes å åpne igjen mandag. Solørbanen ble åpnet igjen søndag.