Varsler mulig femtiårsflom på Østlandet

Stor vannføring og varsel om kraftig nedbør de kommende dagene, gjør at NVE tar høyde for femtiårsflom enkelte steder på Østlandet.

Snøsmelting kombinert med varsel om opptil 50 millimeter nedbør lokalt onsdag, gjør at Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) snakker om mulig femtiårsflom i flomvarselet for Telemark, Buskerud og Oppland.

Samtidig understreker direktoratet at det er knyttet stor usikkerhet til hvor mye nedbør som faktisk kommer, og at dette vil være avgjørende for utviklingen.

Venter femårsflom
Også for resten av Sør-Norge venter NVE flom flere steder. Det er først og fremst snakk om femårsflom, men direktoratet utelukker ikke femtiårsflom i enkelte vassdrag. Deler av Fagernes er allerede oversvømt

I Tyrifjorden og Drammenselva ventes vannstanden i slutten av uken å nå samme nivå som i 2007. I Gudbrandsdalslågen og Glomma ventes vannføringen å nå samme nivå som i 2011. Det samme gjelder Mjøsa og Øyeren. Dette er en nedjustering fra mandagens varsel, som antydet at vannstanden i Øyeren og videre nedover i Glomma kunne nå samme nivå som storflommen i 1995.

På Vestlandet og i Trøndelag er det ventet femårsflom i enkelte vassdrag og økt vannføring i indre strøk i dagene fremover.

– Følg med og sikre verdier
NVE sier de følger utviklingen nøye, og direktoratet vil sende ut et oppdatert varsel igjen onsdag. I tillegg til å følge med på varslene oppfordrer SpareBank1 sine forsikringskunder – og sikkert alle andre – til å ta forholdsregler for å sikre hus og hytter, båter, campingvogner og andre verdier.

Selv om en bygnings plassering kan være slik at det ikke er mulig å hindre at flomvannet når den, kan det likevel være mulig å redusere skadeomfanget, sier skadeforebygger Fred Nilsen.