Behov for 32.000 personer i arbeidsmarkedet

Etterspørselen etter arbeidskraft har falt noe det siste året, men fortsatt mangler det 32.200 personer til å fylle stillinger, ifølge Navs bedriftsundersøkelse for 2013.

Nedgangen fra i fjor er 4.500 personer, og ifølge Nav kan det skyldes økt tilbud av arbeidskraft eller bedre sammenfall mellom tilbud og etterspørsel.

– Det er fremdeles et godt arbeidsmarked i Norge. En firedel av bedriftene venter vekst i sysselsettingen kommende år, mens 11 prosent venter nedgang. Dette er på samme forventningsnivå som fjoråret, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Vekst i eiendom
Den største veksten ventes i eiendomsdrift og tjenesteyting, fulgt av bergverk og utvinning. Innen bygg og anlegg ventes noe lavere vekst, mens treforedling og grafisk industri ventes å få en negativ utvikling.

Den største andelen av bedrifter som venter økt bemanning finner vi i Oslo og Hordaland, mens Oppland og Aust-Agder er i motsatt ende av skalaen.

Mindre ingeniørmangel
– Mangelen på arbeidskraft er størst innen helse-, pleie- og omsorgsyrker, ingeniør og IKT-fag og innen undervisning. Dette er det samme mønsteret som vi så i 2012, men ingeniørmangelen er redusert fra i fjor, sier Lystad.

15 prosent av bedriftene i undersøkelsen sier de har opplevd problemer med rekruttering, og de fleste sier det skyldes mangel på søkere. Det er særlig bedrifter i Møre og Romsdal og Rogaland som opplever rekrutteringsvansker, mens mangelen er minst i Aust-Agder.

Undersøkelsen er basert på svar fra 12.200 bedrifter.