Miljøvernpris til Forsvarsbygg

Forsvarsbygg fikk i dag Forsvarsdepartementets miljøvernpris for sitt arbeid med energiledelse, som blant annet har ført til at Forsvaret årlig sparer over 100 millioner kroner i energikostnader.

For å inspirere og motivere, og ikke minst hedre dem som gjør en ekstra innsats, har Forsvarsdepartementet etablert en egen miljøvernpris. I dag ble denne tildelt Forsvarsbygg og Gunnar Solbjørg, prosjektleder for energiledelsesprogrammet i Forsvarsbygg.

Forsvarsbyggs energiledelsesprogram er eiendomsbransjens største energisatsning. Satsningen har spart Forsvaret 114 GWh per år, og har siden oppstarten i 2006 redusert Forsvarets energibruk med 15 %.

Et forbildeprosjekt
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen omtalte energiledelsesprosjektet som et forbildeprosjekt i sin tale til vinneren:

- Energiledelsesprosjektet er unikt i størrelse og kompleksitet, og kan ikke sammenlignes med noe tilsvarende i Norge. Prosjekt energiledelse er et forbildeprosjekt innenfor eiendoms­forvaltning, og det har beredt grunnen for at forsvarssektoren i dag må kunne sies å være blant de sektorer i samfunnet som ligger langt fremme med energieffektivisering.

God forsvarspolitikk
- Pengene vi sparer på reduserte energikostnader er penger vi heller kan bruke på Forsvarets operative kapasitet. Energieffektivisering er ikke bare god klima- og miljøpolitikk, det er også god forsvarspolitikk, sier Strøm-Erichsen.

Inspirerer til videre arbeid
Forsvarsbyggs Gunnar Solbjørg har vært prosjektleder for energiledelsesprogrammet, og er svært glad for å ha vunnet miljøvernprisen.

– Dette er en anerkjennelse jeg setter stor pris på, og det er jo også en inspirasjon til ytterligere innsats. Det er samtidig viktig for meg å si at vi aldri hadde fått til dette uten alle ildsjelene i Forsvarsbygg, og jeg vil også berømme Forsvarsdepartementet for støtten de har gitt oss underveis, sier Gunnar Solbjørg.