Vil sikre arbeidsplasser ved anbud

Tillitsvalgt Ingar Eira i Mesta vil ha slutt på at anbudstapere skal risikere å miste jobben.

– I vår hverdag med konkurranseutsetting opplever vi at folk som for eksempel har jobbet i en bedrift i 10 år plutselig står uten jobb dersom et annet firma vinner anbudet, uttaler Ingar Eira til det digitale LO-tidsskriftet Frifagbevegelse.no.

Med dagens regelverk, er det anbudsvinner som bestemmer om de vil ha med seg arbeidere som tidligere har jobbet på kontrakten eller ikke. Eira mener Arbeidsmiljøloven, slik den står dag, ikke gjør nok for å beskytte disse arbeiderne i tilfelle deres bedrift taper anbudet.

Under årets LO-kongress fremmet han dette tilleggsforslaget til LOs handlingsprogram:

«LO vil også styrke arbeidet for å styrke lovverket vedrørende virksomhetsoverdragelse til også å gjelde der annen bedrift overtar arbeidsplasser vunnet i anbudskonkurranse (jfr AML kap. 16)».

– Dette vil i praksis si man er med på å sikre fagkompetansen i bransjen, og de ansattes hverdag hvis den bedriften man jobber i, taper et anbud, sier 62-åringen til Bygg.no.

– Det jeg ønsker, er at arbeidere som risikerer å bli arbeidsledige, får fortrinnsrett hvis anbudsvinneren likevel må komplimentere med nye ansatte.
Eira forteller at forslaget har utgangspunkt i egne erfaringer med hard konkurranse om produksjonskontrakter, og at han først fremmet det for lokalkontoret i Arbeidsmandsforeningen i Finnmark. Derifra gikk forslaget via regionskontoret, før det ble implementert i handlingsprogrammet nasjonalt i 2011. Nå er det LOs handlingsprogram Eira ønsker å nå.

– Det fokuseres veldig på pris i anbudsrundene. Bedrifter som har ordnede arbeidsforhold, taper da gjerne i konkurranse med mindre seriøse aktører. Den eneste måten å få bukt med problemet på, er å få en form for lovfesting som også sikrer jobb for fagarbeidere, som gjerne har litt høyere lønn.