Virke vil kartlegge uformell byggevareimport

– Det er ikke import av dokumenterte og velprøvde byggevarer som bekymrer oss. Det er ukontrollert import gjennom nye og uformelle kanaler som er problemet.

Det sier direktør Bengt Herning i Virke Byggevarehandel til Byggeindustrien. I går gikk tidligere administrerende direktør i Nordbohus Finn Hjulstad ut og forsvarte bruken av utenlandske byggevarer.

Samtidig sa Hjulstad at vi er avhengige av de utenlandske kreftene i både produsentleddet og den utførende delen av byggenæringen.

Det er ikke Herning uenig i.

– Det er svært få, om noen, som er imot import av byggevarer. I likhet med Hjulstad har også jeg drevet med import av byggevarer i mange år, og så lenge man tar med seg den kostnaden det er å prøve ut og skaffe nødvendig dokumentasjon på at varen holder det den lover, så er det helt greit. Problemet er at det er stadig flere som ikke tar den kostnaden, sier Bengt Herning.

Han innrømmer at de foreløpig ikke har god nok dokumentasjon på hvor stort problemet er.

– Det er vanskelig å få oversikt, men vi jobber med å kartlegge omfanget. Men vi vet at flere privatpersoner og eiendomsutviklere velger å importere sine egne varer, enten det er via netthandel, bekjentskaper eller utenlandsk arbeidskraft som tar med byggevarer fra sine hjemland. Hvilke varer som brukes og hva de inneholder, vet vi lite om, sier Herning.

Virke Byggevarehandel har sett seg lei på at boligutviklere setter opp en kjent merkevare i sine salgsprospekt, og deretter tilføyer ”eller tilsvarende produkt” i setningen for å åpne opp for bruk av billigere varer senere.

– Vi er bekymret over de eiendomsutviklerne som ikke følger de tradisjonelle salgskanalene. Det kan godt hende det går bra, men det vet vi ikke.

Virke-sjefen mener kontrollen er mangelfull og at det er fritt fram for de useriøse aktørene.

– Direktoratet har for lite ressurser til å kontrollere og tilsynet ute i kommunene er nærmest fraværende. Risikoen for å bli tatt er minimal, sier Herning.

– Finn Hjulstad og andre mener det ofte er snakk om skremselspropaganda fra byggevareindustriens side når de snakker ned utenlandske importvarer?

– Jeg kan kjenne meg igjen i det, men at man snakker best om sine egne produkter tror jeg vi må leve med i en konkurransehverdag. Det vi ikke kan leve med er byggevarer vi ikke vet noe om.