Widerøe tilbake på norske hender

SAS har solgt flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.

Selskapet selger 80 prosent av aksjene for om lag 2 milliarder svenske kroner.

– SAS-konsernet har i dag undertegnet en avtale om å selge 80 prosent av sine aksjer i Widerøes Flyveselskap AS til en investorgruppe bestående av Torghatten ASA, Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune. SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe, men har til hensikt å avvikle hele eierskapet i 2016, skriver SAS i en børsmelding fredag ettermiddag.

– Denne eierkonstellasjonen med Torghatten i førersetet er en langsiktig og bra løsning for Widerøe. At også SAS er med som minoritetseier sikrer en myk overgang i driften av Widerøe, sier administrerende direktør Lars Kobberstad i Widerøe.

Aksjer til ansatte
Torghatten ASA er majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene. Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

Torghatten-sjef Brynjar Forbergskog håper Widerøe-ansatte nå vil være med på å investere i sin egen arbeidsgiver.

– Ansatte-eierskap har vi stor tro på, og vi håper mange vil benytte muligheten når Widerøe kommer tilbake på norske hender, sier Forbergskog i en pressemelding.

Han har tidligere vært med som investor da Norwegian startet, og han har vært styreleder i flyselskapet.

«I all slags vær»
Fjord1 påpeker i den samme pressemeldingen at kjernevirksomheten deres er sammenfallende med Widerøes: «Å få folk trygt fram i tide i all slags vær».

– Vi skal ta det beste av vår kompetanse og gi gode reiseopplevelser til luftfarten – og ta det beste fra Widerøe, sier administrerende direktør Leif Øverland.

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland er glad over at flyselskapet blir i landsdelen med hovedkontor i Bodø.

– Godt nytt
– Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene. Ikke minst er det en god nyhet for de ansatte i Widerøe, sier Eriksen.

Han roser Torghatten ASA for initiativet og som har gjennomført en ryddig prosess.

I børsmeldingen understreker SAS at forholdet til Widerøe vil fortsette som før og at de reisende fortsatt vil kunne ta del i SAS sine fordelsprogrammer. Kundene skal også i framtiden ha tilgang til SAS sitt globale rutenettverk.