Konsesjon til Herje kraftverk

Olje- og energidepartementet har i dag gitt konsesjon til Herje kraftverk, og det gis da grønt lys til å bygge ved Herjevatnet i Rauma kommune.

 

NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) har fått konsesjon fra Olje- og energidepartementet, atter at Fylkesmannen i Møre og Romsdal klaget på deres tillatelse til å bygge Herje kraftverk.

Utbyggingen av kraftverket i Rauma kommune i Møre og Romsdal vil gi omlag 13 GWh fornybar energi, noe som tilsvarer strøm til i rundt 700 husstander, skriver departementet på sine nettsider.

- Vi registrerer en stor interesse for småskala vannkraftverk. Dette er positivt. I tiden som kommer skal det gis konsesjon til mye fornybar energi, og småkraft er en viktig del av dette. Vi vil ha en sterk oppmerksomhet mot å få avgjort klagesaker på småkraft, uttaler statssekretær Ane Hansdatter Kismul i Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Sakene er vurdert innenfor rammen av Retningslinjer for småkraftverk som Olje- og energidepartementet i samråd med Miljøverndepartementet utga i 2007.

Departementet har gitt Fylkesmannen i Møre og Romsdal delvis medhold i klagen på NVEs tillatelse til bygging av Herje kraftverk. Departementet mener at fordelene ved regulering av Herjevatnet, i form av økt kraftproduksjon i Herje kraftverk og økt vannforsyningssikkerhet til Herje smoltanlegg, er høyere enn ulempene for landskap, miljø og friluftsliv. Departementet mener at det av hensyn til verdier i og langs vassdraget må slippes minstevannføring hele året. Herje kraftverk vil i tråd med departementets konsesjon bidra med en årlig produksjon på om lag 13 GWh.