Norske byggevarer er i verdensklasse

Dersom man legger kvalitet til grunn når man skal handle byggevarer, bør de norske byggevarene ligge godt an. Produktene som den norske byggevareindustrien produserer, er allerede i verdensklasse. Det samme gjelder om man skal bruke byggevarer som er tilpasset norsk klima og norsk bruk. Dette var selvsagt tema da Byggevaredagen ble arrangert i Oslo onsdag.

Problemet er at det alltid er noen som snakker om proteksjonisme hver gang noen fremhever hva vi er gode på her i landet. BNL-sjef Jon Sandnes advarte mot at vi nå får en proteteksjonisme-debatt. Det skal vi selvsagt vokte oss for. Men kom med eksemplene.

Vi vet at det i dag er åpne grenser både for varer og tjenester, men det må fortsatt være lov at våre produsenter og aktører må få fortelle om sine fortrinn. Det må også være lov å hevde at norske og utenlandske aktører må delta i konkurransen på like vilkår.

På Byggevaredagen var det mange som tok opp dette temaet både i innlegg – og ikke minst var det mange som overfor redaktøren kom med en rekke eksempler på at norske aktører har tapt kontrakter på grunn av uryddige forhold. Ikke minst var det mange som kom inn på Coop-bygget på Gardermoen som et versting-eksempel.

Etter vårt syn er det viktig at slike saker kommer for offentligheten. Dette viser hvilke markedskrefter norske aktører nå møter. Men det er nå viktig at vi kan holde en seriøs debatt om dette – og det er viktig at både norske myndigheter og næringens organisasjoner drøfter hvilke kjøreregler som skal gjelde.

Glava-sjef Jon Karlsen innrømmet gjerne at han var en proteksjonist da han innledet sitt foredrag som han kalte "Hestekjøtt eller oksebiff".

Han sa at han ville sloss for norske byggevarer. Han brukte også som et eksempel om hva som har skjedd i et boligprosjekt i Moss hvor han har kjøpt leilighet. Prospektet var bra – og det ble lovet at man kun skulle bruke anerkjente byggevarer. Det var nevnt at man ville bruke produkter fra anerkjente norske produsenter eller LIGNENDE i dette bygget og sannelig sa Karlsen - det er sannelig blitt brukt mye lignende. I ettertid viser det seg at det er utrolig mange reklamasjoner. Det er i følge Karlsen mye "død hest" i dette bygget.

Utbyggerne har selvsagt redusert kvaliteten i produktene som er kjøpt billig for å øke sin fortjeneste. Spørsmålet er hvordan dette regnestykket vil bli når alle skadene kommer for en dag. Karlsen fikk stor applaus. Mange kjente seg igjen.

Når det gjelder Byggevaredagen, var den godt besøkt, og det var utrolig mange gode innlegg. Flere av disse innleggene vil vi gjengi på bygg.no og vi vil også følge opp i Byggeindustrien.