Bygger opp ny teknisk totalentreprenør

I disse dager lanseres den nye tekniske totalentreprenøren VB Agilis i Norge. Med tunge aktører i ryggen skal selskapet bli blant de største innen sitt segment.

– Vi skal bli Norges ledende på prosjektgjennomføring og oppfølging innen totaltekniske entrepriser, slår adm. dir. Ingrid Tjøsvold og styreleder Geir Magne Aarstad fast. Dette skal skje innen tre år.

Varme & Bad
Bak storsatsningen står rørleggerkjeden Varme & Bad. Den nye tekniske entreprenøren eies av noen store aktører i denne kjedesammenslutningen, samt at flere av de ansatte i det nystartede selskapet også står på eiersiden.

VB Agilis er resultatet av at mange av aktørene i Varme & Bad så at stadig flere prosjekter gikk til totaltekniske entreprenører.

– Ved å etablere et eget entreprenørselskap blir det enklere å bidra til valg av løsninger på et tidlig stadium og å komme tettere på verdikjeden for større prosjekter, sier Aarstad. Grunnlaget for entreprenørselskapet ble lagt i 2011. Arbeidet med strategi og marked startet umiddelbart. Høsten 2012 ble adm. dir. Ingrid Tjøsvold ansatt og siden har hun arbeidet med å etablere selskapet og rekruttering pågår for fullt.

– Vi har store ambisjoner. Vi skal bli veldig gode på prosjektledelse, struktur og innkjøp. Det betyr nødvendigvis ikke at vi skal bli størst, men vi skal bli best. Vi skal bygge oss sakte men sikkert oppover, sier Tjøsvold.

Hun har tidigere også vært inne i byggenæringen, blant annet som adm. dir. i Mesta Drift. Nå sist har hun vært ansatt som direktør for Rieber & Søns norske virksomhet. Med på stasingen har de også fått en tung aktør gjennom bransjemannen Geir Magne Aarstad, som sitter i en rekke styrer både i og utenfor næringen. Han har blant annet bakgrunn som toppsjef i Skanska Norge.

Stor tro
– Jeg har stor tro på dette konseptet. Med en gang jeg ble kontaktet med forespørsel om å bistå i oppstarten gjennom styreledervervet, tente jeg på ideen. Det er absolutt plass til en aktør av denne typen i dette markedet, sier Aarstad. Han mener selskapet har nye, friske tanker rundt hvordan man kan øke produktiviteten i byggenæringen.

– Samarbeidsmodellene våre er annerledes, systemene enkle og effektive, sier han.

Selskapet har i dag sju ansatte, men dette skal øke fremover.

– Vi har brukt my tid i oppstartsfasen til å finne de riktige folkene, og det har vi klart. Vi har fått inn Ingrid som leder for virksomheten, og hun har sammen med styret bygget opp et slagkraftig team. Disse har alle kommet fra gode jobber i ulike deler av byggenæringen. Dette teamet, sammen med styret, skal nå sammen bidra for å bygge opp selskapet. Styret har staket ut kursen, men de ansatte vil nå i stor grad få være med på å utvikle hvordan selskapet skal forme seg videre. Både nå og fremover vil det også kjennetegne selskapet at vi har en lettbent og effektiv organisering av selskapet, leger Aarstad til.

De ønsker ikke å komme med noe tallfestet mål på omsetning og antall ansatte om ett og to år, men forteller at de skal satse seriøst, og at de skal bli blant de tre fire største i bransjen innen tre til fire år.

– Vi er opptatt av å bygge en solid kompetansebederift og samtidig etablere en stabil og solid organisasjon, forteller Tjøsvold.

Alle fag
Satsingen gjelder innenfor alle de tekniske fagene.

– Vi skal jobbe som totalentreprenør innen ventilasjon, elektro, automasjon og rør samt prosjektering. Det betyr at vi kan levere alt inn tekniske entrepriser for våre kunder, og vi skal kunne styre hele prosjekter innen disse fagene. Det er innen nettopp dette området vi skal bli best, å styre prosjektene for våre kunder - her har vi en unik kompetanse, sier en engasjert Tjøsvold.

Aarstad mener man innen byggenæringen har mye å hente på effektiv og god drift, og han mener dette i høyeste grad også gjelder innen de tekniske fagene.

– Her skal VB Agilis kunne bidra med noe nytt. Vi vil arbeide hardt for å oppnå gode relasjoner med markedet for å komme tidlig inn i prosjektene. Da vil man helt klart kunne hente ut store synergier innen tekniske entrepriser, sier han.

I utgangspunktet ser de for seg tre kundesegmenter.

– Vi skal jobbe mot de profesjonelle eiendomsutviklere, de større entreprenørene samt det offentlige anbudsmarkedet, legger Tjøsvold til.

Ikke egne fagarbeidere
Selskapet skal i første omgang ikke ansette egne fagarbeidere. Dette vil de hente inn via underentreprenører eller innleie.

– Dessuten har vi mulighet til å hente inn mye dyktig kompetanse via vår eier, Varme & Bad, sier Tjøsvold. De utelukker likevel ikke at de vil ansette egne fagarbeidere etter hvert.

– I utgangspunktet satser vi på å vokse organisk. På et senere tidspunkt kan det bli aktuelt med oppkjøp, påpeker Aarstad.

Både Aarstad og Tjøsvold understreker at de skal være et offensivt selskap.

– Vi skal jobbe fremoverlent og være offensiv i våre holdninger til kunder, teknologi, kvalitet og selvsagt HMS, påpeker Tjøsvold.

Selskapet vil ikke opprette et rent hovedkontor, men vil være til stede med kontorer i alle de store byene. I første omgang betyr dette lokaliseringer i Oslo, Bergen og Stavanger. De har ansatte på plass i alle disse byene.

– Vi drar i oppbyggingsarbeidet selvsagt også stor nytte av eiertilknytningen til Varme & Bad. De har et stort nett med avdelinger over hele Norge, og dette kan vi benytte oss av, blant annet innen ulike administrasjonsfunksjoner, sier Tjøsvold.

De er allerede godt i gang med å kontrahere jobber. Blant annet har de to pågående prosjekter i Bergen.

– Vi har fått kontrakter med Myrdalveien Borettslag og Næringsbygg Øvre Ervik, begge lokalisert i Bergen, sier Tjøsvold.

– Vi ligger allerede langt foran skjema. Med disse to jobbene har vi nok å gjøre en god stund fremover samtidig som vi bygger selskapet videre, legger en fornøyd Aarstad til. Han er selv aktiv i oppbyggingen av selskapet.

– Noe av årsaken til at vi har fått denne gode starten kommer av kontaktnettet til de ansatte. Med mange dyktige bransjefolk, er det fort ryktet om vår satsing sprer seg, legger Tjøsvold til.

Påvirkningsmuligheter
Erik Ryttervoll Kvamshagen er en av dem som tidlig kom inn i selskapet. Han startet i jobben like etter påske. Han kom fra en stilling som prosjektleder i Rambøll, og ble i 2012 kåret til årets unge rådgiver innen prosjektledelse av RIF.

– Jeg så en betydelig utfordring i være med å bygge opp et selskap hvor jeg vil ha gode påvirkningsmuligheter. Forretningsideen er god, og jeg tror absolutt at det er plass til en aktør som dette i markedet, sier Ryttervoll Kvamshagen.