Klif: Politidistrikter nedprioriterer miljøkriminalitet

Flere politidistrikter nedprioriterer miljøkriminalitet. For mange anmeldelser blir henlagt, mener Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

– Vi opplever klare forskjeller fra politidistrikt til politidistrikt i kompetanse og i prioriteringen av miljøkriminalitet, sier tilsynsdirektør Bjørn Bjørnstad i Klif til NTB.

Utfallet av anmeldelser for grov miljøkriminalitet avgjøres ofte av hvilket politidistrikt som har saken. Noen politidistrikter nedprioriterer disse sakene og henlegger saker om alvorlig miljøkriminalitet, skriver miljøkrimansvarlig Anette Fischer i Klif i siste nummer av fagbladet Miljøkrim, som utgis av Økokrim.

Selv om mange politidistrikter jobber godt med slike saker, er det andre som mangler både kompetanse og engasjement. Resultatet blir at etterforskningen nedprioriteres og at saker henlegges, ofte fordi de rekker å bli foreldet.

– Tas ikke på alvor

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland, leder for miljøkrimavdelingen i Økokrim, er enig i kritikken fra Klif.

– Det gjøres mye bra arbeid med miljøkriminalitetssaker i politiet. Men vi ser også at noen politidistrikter ikke tar anmeldelser i slike saker på alvor. Sakene blir ofte henlagt uten grundig etterforskning, eller saksbehandlingen blir unødig lang med ubetydelig straff til følge, sier Høviskeland til NTB.

Ulikhet for loven

Store forskjeller i reaksjonsmåte fra politidistrikt til politidistrikt skaper ulikhet for loven.

– Det er også uheldig av allmennpreventive hensyn, og dermed også uheldig for miljøet, sier Høviskeland.

Det bør vurderes å nedsette ei arbeidsgruppe eller utarbeides en handlingsplan som sikrer at anmeldelser for miljøkriminalitet blir tatt på alvor, sier han.

– Det er også viktig å få opp risikoen for å bli oppdaget og tatt for brudd på miljøregelverket, legger han til.

Farlige produkter

Det er særlig brudd på produktkontrolloven som blir nedprioritert, sier Bjørnstad. Det kan for eksempel gjelde import av produkter som inneholder farlige eller giftige stoffer.

– Det er lettere å få forståelse i politiet for forurensningssaker, for eksempel utslipp til ei elv. Men vi opplever fortsatt mange henleggelser i produkt- og kjemikaliesaker, sier han.

Det kan for eksempel gjelde farlige leker eller andre produkter som inneholder forbudte stoffer.

Klif og fylkesmennene avdekket gjennom sine tilsyn 57 alvorlige brudd på miljøregelverket i fjor. Tretten av dem ble anmeldt.

– Vi skal vurdere anmeldelser ved alvorlige brudd. Men dersom sakene gjentatte ganger blir henlagt, blir det lite motiverende for miljømyndighetene å utarbeide anmeldelser, sier Bjørnstad.

For miljøet er det viktig at alvorlige brudd på regelverket blir møtt med straffereaksjoner, understreker han. (©NTB)