Seks prosent prisøkningen i årets 1. kvartal

Prisøkningen på borettslagsboliger fortsetter. Også i 2013 ser Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) en betydelig vekst i sin vektede gjennomsnittpris.

En gjennomsnitts borettslagsbolig ble 1. kvartal omsatt for ca. 2,2 mill. kroner. Det er en økning på 8,4 prosent, sammenlignet med 1. kvartal 2012.
- Det er stor etterspørsel etter boliger i og rundt byer og tettsteder, og det er nettopp her vi finner mange borettslagsboliger, sier Thor Eek adm. dir. i NBBL. Han tror dette er en hovedårsak til den høye og vedvarende prisveksten. I løpet av knappe to år har gjennomsnittsprisen på en bolig i et borettslag blitt ca. 200 000 kroner dyrere. Dette er mye for de som skal inn på markedet for første gang, påpeker Thor Eek i sin kommentar til de nye pristallene.

Tradisjonelt øker prisene mest i begynnelsen av året, og dette ser også ut til å bli situasjonen i 2013. Fra 4. kvartal i 2012 til 1. kvartal 2013 økte prisene på borettslagsboliger med 5,9 prosent.

Gjennomsnittsprisen inneholder kjøpesum pluss boligens andel av fellesgjelden. Antall omsetninger i utvalget var litt lavere enn i tilsvarende kvartal 2012, men det skyldes trolig påsken som kom tidlig i år.

Den største prisveksten for blokker har vært i Bergen, Trondheim og Tromsø med en vekst på vel 10 prosent sammenlignet med 4. kvartal 2012, mens i Oslo og Stavanger har det vært en utflating av prisene.

- Våre tall kan tyde på at prisveksten nå er sterkere i andre byer enn i Stavanger og Oslo, som tidligere har vært klart prisledende. Hvorvidt dette er en stabil og tydelig tendens, vil vi først kunne si noe mer sikkert om lenger ut i 2013, sier Thor Eek i NBBL.