Borten Moe advarer mot overdrevent vern

Sps nestleder Ola Borten Moe advarer mot at vernetanken skal ta overhånd. Han mener naturen må tas i bruk for å møte utfordringer som klimaendringer, energimangel og matkrise.

Olje- og energiministeren holdt sitt hovedinnlegg på landsmøtet fredag ettermiddag, uten at Lofoten og Vesterålen ble nevnt en eneste gang.

Så hadde han da også på forhånd erkjent at forslaget om delvis åpning av havområdet Nordland VI ikke vil få gjennomslag på landsmøtet, og at det ikke var mer å mase om i denne omgang.

Borten Moe valgte derfor en annen innfallsvinkel, uten at inntrykket av en utvinningsvennlig statsråd ble svekket. Kortversjonen er at miljøpolitikk ikke er en motsetning til verdiskaping.

Aktiv bruk
– Vi kan ikke verne oss bort fra klimaendringene. Vi kan ikke verne oss til mat- og energiproduksjon. Tvert imot, den eneste måten å løse dem på, er å bruke naturen aktivt og på riktig måte, sa Sps første nestleder.

Han mente at god miljøpolitikk er en forutsetning for, og et resultat av, forsvarlig verdiskapning.

– All fornybar produksjon er forbruk av natur, som for eksempel produksjon av miljøvennlig energi. Det skal vi gjøre med nødvendig varsomhet. Dette er noe av det vi i Sp har vist at vi kan. Sette naturen i arbeid på en måte som gjør at vi kan høste i dag, og i framtiden, sa Borten Moe.

Han tok til orde for å utforme oljepolitikken etter mønster av konsesjonslovene fra begynnelsen av 1900-tallet.

Sikre allmennheten
– Intensjonen bak konsesjonslovene var å sikre at vannkraft og mineraler skulle utnyttes på en måte som kom allmennheten til gode, ikke bli rene spekulasjonsobjekter. Av hensyn til levegrunnlaget skulle ressursene brukes i et langsiktig perspektiv. Jeg tror vi har en god tradisjon i konsesjonslovene. La oss sørge for at dette er en fasit for framtiden, sa Borten Moe.

Han viste til at oljen er den ressurs som har forandret Norge i nyere tid, slik silda og torsken, skogen og vannkraften har gjort tidligere.

– Nå skjer det fantastiske ting i nord. Ungdom opplever rike muligheter i egen landsdel. Folk som har måttet flytte sørover for å få jobb, kommer nå tilbake. For et parti som er opptatt av å ta hele landet i bruk, er dette svært gledelig, sa olje- og energiministeren.

– Look to Norway
Borten Moe mente at EU bør se mot Norge og USA for å utvikle en klimapolitikk som er forenlig med konkurransekraft. Han beskrev EU som en sinke som snarest mulig bør få fart på bruken av gass som erstatning for kull.

– Vi er avhengige av at EU lykkes og utvikler seg. EU-landene er våre største markeder og nærmeste naboer. Men jeg vil ta initiativ til at Norge sender et tydelig signal til EU om å få slutt på rigide reguleringer og virkemidler som til dels slår hverandre i hjel, sa nestlederen.

Han understreket at Norge trenger arbeidsinnvandring, bare på landsmøtehotellet jobber det folk fra 24 land.

– Arbeidsinnvandrere sikrer vekst i mange distriktssamfunn og sørger for at vi får gjort ting som vi ellers ikke ville fått gjort. Uten dem stopper Norge. Landsmøtet skal ta stilling til om Sps grunnholdning skal være positiv eller negativ. Jeg håper på det første, sa Borten Moe.