Busser og fly kan bli stående mandag morgen

Hvis ikke Riksmekleren i helgen klarer å løse den fastlåste striden mellom NHO på den en siden og LO og YS på den andre, vil mange fly og busser stå i ro fra mandag.

Mer enn 17.000 LO- og YS-organiserte vil ved arbeidstidens start mandag være klare til å gå ut i streik hvis ikke riksmekler Kari Gjesteby får partene til å bli enige.

En streik kan føre til at busser i Oslo og Midt-Norge stopper og at flyene på Gardermoen blir stående på bakken fordi de ikke får fylt drivstoff. I tillegg vil en rekke verft på Vestlandet blir rammet, det samme kan ølproduksjonen ved bryggeriene og byggebransjen bli.

Oljebransjen kan også bli rammet, da ansatte ved to forsyningsanlegg er tatt ut i streik. Det kan etter få dager medføre at flere enn 20 plattformer som mottar forsyninger fra Mongstad Base og Vestbase må stenge ned virksomheten.

En eventuell streik kan senere bli utvidet med fire dagers varsel.

Uenige om penger
Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, Svein Oppegaard, svarer slik på spørsmålet om NHO er forberedt på eventuell streik:

– Vi har som hensikt å komme fram til en enighet i meglingen, men vi er selvsagt forberedt på at en mekling ikke fører fram, sier Oppegaard.

Rundt 200.000 arbeidstakere er berørt av oppgjøret i privat sektor. De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte. NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

Da bruddet var et faktum var begge parter svært skuffet og oppgitt, men hadde vidt forskjellige forklaringer på hvorfor bruddet kom. LO har hele tiden hatt som krav at kjøpekraften skal opprettholdes, mens NHO har ønsket seg et nulloppgjør.

Mellomoppgjør
Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn og ikke andre prinsipielle forhold. Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning.

Allerede tirsdag starter forhandlingene i Spekter-området, det omfatter ansatte i blant annet helseforetakene, Posten, NSB, NRK, Norges Bank, Avinor og i orkestre og teatre. Neste fredag er det så ansatte i stat og kommuner som møter sine motparter for å forhandle om lønn.