Høyt spill om transportplanen

Regjeringen lekker nå ut den ene godsaken etter den andre fra forslaget til Nasjonal Transportplan som legges frem 12. april. Den siste lekkasjen sier at det skal bevilges 17,5 milliarder kroner ekstra fylkesveiene. Det trengs minst 75 milliarder kroner for å få disse veiene opp til akseptabel standard i følge vegvesenet.

Opposisjonen er på langt nær imponert over alle lekkasjene. Mye tyder på at den nye transportplanen blir revidert straks en ny regjering overtar.

– Regjeringen lar veiene i Norge forfalle. De har fått et faglig råd fra Vegvesenet om at her trengs bevilgninger på opp mot 75 milliarder, men alt de gir er 17,5 milliarder, sier leder av Stortingets transportkomité Knut Arild Hareide (KrF) til TV 2.

Av andre lekkasjer som er kommet om transportplanen, går det frem at E39 på Vestlandet skal bli ferjefri innen 20 år, 1 milliard kroner skal bevilges til skipstunnel ved Stad i Sogn og Fjordane og nesten 4 milliarder kroner skal brukes til å elektrifisere jernbanen i Trøndelag.

Ellers er det mange som merker seg at de til en hver tid sittende samferdselsministre alltid finner penger til prosjekter i sine egne fylker. Har det noe med valg å gjøre mon tro?

På den annen side er det veldig hyggelig at samferdsel er løftet så høyt opp på den politiske himmelen – og at de ulike partiene overgår hverandre når det gjelder lovnader til vei og bane.

Alle partiene på Stortinget har sin del av skylda for elendigheten, og det er bra at de nå alle (bortsett fra SV) vil sørge for mer penger til samferdsel. Etterslepet er enormt. Det å sikre god og trygg fremkommelighet er noe av det mest lønnsomme den norske staten kan investere i.