All grunn til å se Innovasjon Norge i kortene

Nettstedet E24 har i en serie artikler sett nærmere på virksomheten til Innovasjon Norge. Analysen som E24 har presentert, viser at 954 bedrifter har gått dukken etter å ha fått penger fra Innovasjon Norge i perioden 2005 - 2011. Disse har mottatt over én milliard kroner.

Det utrolig er at ikke Innovasjon Norge har en bedre oversikt over hvordan det går med de selskapene som mottar penger i en eller annen form.

De aller flere selskapene, enten de overlevde eller gikk konkurs er små. Ifølge tall fra Innovasjon Norge gikk 80 prosent av midlene til bedrifter med færre enn fem ansatte til i 2008. Det er nyttetjenesten Proff som har bistått E24 i innhentingen av konkurstallene for Innovasjon Norge-bedriftene.

Tallene E24 har presentert har fått mange til å reagere. Blant annet har Fremskrittspartiet krevd at Giske gjennomgår Innovasjon Norge på nytt.

- Hvis dette medfører riktighet, er det rett og slett en skandale. Vi fikk ingen informasjon om dette da evalueringen av Innovasjon Norge ble behandlet i Stortinget i fjor, sier Harald Tom Nesvik i Frp i en melding.

Etter vårt syn bør det være et legitimt krav at virksomheten til Innovasjon Norge får en grundig gjennomgang. Det er tross alt skattebetalernes penger som finansierer virksomheten.

Selvsagt er det viktig å ha en slik institusjon som kan hjelpe i gang ny virksomhet, men i den oversikten E24 har laget, er det mange bevilgninger man kan undres over.