Vegdirektoratet vil gi karantene til teoriprøve-juksere

Vegdirektoratet ønsker å øke karantenetiden for folk som blir tatt i juks under teoriprøve til førerkort.

Det finnes i dag straff for juksere. Den er på to ukers karantene. Det er samme tidsrom man må vente hvis man stryker på lovlig vis. Vegdirektoratet vil øke karantenetiden for juksere.

– Vi ser at dagens praksis ikke virker avskrekkende nok, og det er også grunnlaget for at vi nå holder på å vurdere hvordan vi kan lage nye karantenebestemmelser, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet til Aftenposten.

– Vi vil at de som vurderer å jukse, skal tenke seg om to ganger. Ofte er det yngre folk som klør ordentlig i fingrene etter å få lappen så fort som mulig. Vi tror derfor en lengre karantenetid vil kunne virke avskrekkende, legger han til.

Statens vegvesen opplyser at etaten ukentlig fersker personer som prøver å jukse på teoriprøven til førerkortet.

– Det er stor kreativitet. De prøver å ligge foran oss hele tiden. Hver gang vi innfører noe nytt, kommer de foran oss igjen, sier Erik Foss, seksjonssjef i Statens vegvesen.

Vegdirektoratet tror deler av juksingen kan være organisert og viser til at flere har blitt tatt med teknologisk avansert utstyr. Det har også blitt oppdaget folk i biler som sitter på utsiden av lokalene og som stikker av så snart de blir oppdaget.