Realt blått Birkenføre

Kulda har lagt seg godt over Birkenløypa. ‑ Det ser ut til å holde seg stabilt kaldt. Slik det ser ut nå, kan man legge igjen klistertuben hjemme, sier smøreekspert Anders Hallingstad fra Foss Sport.

Deltakerne på Fredagsbirken og Birkebeinerrennet ser ut til å unngå de helt store smøreutfordringene under årets arrangement. Det kan faktisk bli skikkelig drømmeføre for de fleste hvis værprognosene holder seg stabile mot rennet.

‑ Det ser ut til at det blir sol og kaldt og realt blått føre. For de første startende kan det gå til dels mot grønt, sier han.

Avhenging av hvor mye sola tar og hvor langt ned gradestokken kryper nedover natta før rennet, tror han det kun er puljene som starter etter klokka 9:30 som må vurdere om det trengs violett smøring på toppen.

Ha kontroll på festesonen
‑ Det bør ikke bli store festeproblemer. Så lenge man selv kjenner skienes festesone i forhold til hvor mye smøring man skal ha på. Det er viktig å treffe med festesonen for å få optimal glid og godt nok feste på det så langt renn, sier han.

Værprognosene viser at vinden i skrivende stund også ser ut til å holde seg unna.

Forholdene vil variere
‑ Selv var jeg sist ute og testet løypa i helga og forholdene var kanon. Noen steder er det ordentlig fokksnø og trått, mens det andre steder er mer slipp. Birkendeltakerne må forberede seg på at det føret vil forandre seg i ulike område av løypa, men føremessig blir det bra og de gode sporene kommer til å holde seg lenge, spår Hallingstad.

Likevel tror han ikke på rekordføre for de aller raskeste.

‑ Nei, det blir nok litt for trått. Jeg ser ikke bort fra at det kan være en like stor fordel å starte fra pulje 2-5 som pulje 1, sier han.

Det kan bli veldig kaldt fra morgenen. Bør man ta noen spesielle forholdsregler mot kulda?

‑ Fordelen er at sola kommer og at det er lite av den sure nordavinden. Jeg tror ikke man skal bekymre seg veldig for kulda, men å kle seg som normalt. Ha på vanlig superundertøy, men suppler gjerne med en vindtett overdel over undertøyet, anbefaler han.

Brenn inn grunnvoks før avreise
Anders Hallingstad fra Foss Sport som kommer til å bidra med smøretips og smøreservice for deltakerne som stiller opp i Birkebeinerrennet i Norcem, Weber/Leca og Byggeindustriens regi før rennet.

‑ Det ser ut som at alle trygt kan brenne inn grunnvoks i bunn før avreise til Rena. Brenn først inn et lag med grunnvoks i bunn, grønn Toko eller Swix VG 35 og brenn inn et blått lag oppå som dekker den grønne grunnvoksen, forklarer han.

De siste lagene med festesmøring bør man vente til man ser temperaturen på start.