Tarkett tar bort antibakterielle midler fra sine gulv

Tarkett tar nå bort antibakterielle midler fra alle sine vinylgulv. Bakgrunnen for dette er at man ser en utfordring for miljøet og for utviklingen av resistente bakterier

Utfasingen av antibakterielle midler fra produksjonen skjer fortløpende i løpet av våren 2013.

Antibakterielle midler brukes som tillegg i enkelte gulvtyper og materialer ettersom man i enkelte land anser at dette gir et mer hygienisk gulv, f.eks. i sykehus, på skoler, i sportshaller og husstander. Det har vist seg at antibakterielle tilskudd i gulvmaterialer ikke gir noen hygieniske fordeler. Derimot har man sett en risiko ved å bruke antibakterielle midler i samfunnet, gjennom bl.a. utvikling av resistente bakterier.

Tarkett har derfor besluttet på konsernnivå at antibakterielle midler tas ut av samtlige gulv. De homogene vinylgulvene som produseres i fabrikken i Ronneby har aldri inneholdt noen form for antibakterielle midler.

– Som en ledende produsent av gulv vil vi være i forkant når det gjelder utvikling av gulvmaterialets funksjonelle og miljømessige egenskaper. Dette er i tråd med vårt arbeid med å minimere miljøpåvirkning, sier Peter Okmark, nordisk miljøsjef på Tarkett.

Mange kommuner og myndigheter i Sverige og Norge stiller harde krav til at byggematerialer og andre produkter som benyttes ikke skal inneholde farlige kjemikalier. Nå har man dessuten begynt å diskutere anvendelsen av antibakterielle midler. Spørsmålet er til og med under behandling i EU, og forslag til lover på dette temaet er allerede under utarbeidelse.

– Å tilsette bakteriedrepende stoffer i gulv gir ingen nytte ettersom smitte spres på andre måter enn via gulvet, i første rekke via direkte kontakt mellom mennesker. Samtidig finnes det en stor risiko for at det utvikles multiresistente bakterier når disse stoffene spres rundt i bygninger og i naturen. Den utviklingen vil vi aktivt bidra til å forhindre, sier Peter Okmark.