Omfattende tiltak kreves for å berge Rock City

Rock City i Namsos er kommet i en økonomisk situasjon der det ikke er grunnlag for fortsatt drift uten at omfattende tiltak iverksettes, ifølge en granskingsrapport.

Rapporten fra konsulentselskapet PwC ble lagt fram for formannskapet i Namsos tirsdag formiddag. Manglende internkontroll, innkjøp uten anbudsrunder og manglende profesjonalitet når avtaler ble inngått er noen av stikkordene i rapporten.

Rock City Namsos er et nasjonalt ressurssenter for pop og rock, samt et museum for trønderrock. Men bare etter et drøyt års drift er senteret nedsyltet i milliongjeld.

Negativ egenkapital
Rock City hadde ved årsskiftet en negativ egenkapital på 10,6 millioner, anslår PwC. I tillegg kommer ubetalt husleie til Namsos kommune på 7,6 millioner, samt et investeringslån på 20 millioner, som Namsos kommune har garantert for.

«Rock City Namsos har påtatt seg langsiktige forpliktelser gjennom husleieavtale og låneavtale som vi ikke kan se noen mulighet for at selskapet kan betale gjennom ordinær drift», skriver PwC.

Skal senteret overleve, krever det tiltak som ettergivelse av gjeld, reforhandling av husleieavtaler, nedskriving av aksjekapital, avklaring med Kulturdepartementet om framtidig støttenivå og forbedret styring og kontroll med driften, ifølge PwC-rapporten.

Kostbart rockemuseum
Det nasjonale ressurssenteret, med særlig vekt på utdanning og næringsdrift, får statlig driftsstøtte. Trønderrockmuseet er derimot definert som en regional oppgave.

Rapporten påpeker at rockemuseet vokste på bekostning av ressurssenteret, uten at det var avklart hvordan trønderrockmuseet skulle finansieres. Styret i Rock City var først og fremst opptatt av å utvikle og realisere museet for trønderrock, eller opplevelsessenteret, konstaterer PwC.

Utvidelsen av trønderrockmuseet førte til at pengene fløy.

Hastverk
Iveren etter å åpne Rock City 11.11.2011 førte også til at det ble tatt for raske avgjørelser og gjort for dårlig forarbeid, ifølge PwC.

Noe av kritikken mot Rock City fra bransjehold er da også at det er blitt vel mye museum, på bekostning av de nasjonale oppgavene som ressurssenter for vordende og etablerte rockemusikere.

PwC-rapporten anbefaler et klarere økonomisk og driftsmessig skille mellom ressurssenteret og opplevelsessenteret.

Kommunal oppvask
Namsos kommune er største aksjonær i Rock City, men samtidig en stor kreditor. En stor del av regningen for å berge Rock City vil havne på kommunens bord. En konkurs kan raskt bli nesten like dyrt som en redningsaksjon. Den vil blant annet føre til at Namsos kommune må innfri lånegarantien på 20 millioner kroner.

Kommunestyret i Namsos skal diskutere Rock City på sitt møte torsdag denne uka. Grunnlaget er en annen revisjonsrapport, som har tatt for seg kommunens disposisjoner i forbindelse med etableringen av Rock City. Rapporten fra KomRev Trøndelag påpeker både mangelfull saksbehandling, inhabilitet og kostbare vedtak gjort på sviktende grunnlag.