Planlegger 500-800 nullutslippsboliger

Bergen kan få et helt nytt stort boligområde uten klimagassutslipp. Hvis politikerne sier ja.

Prosjektet, som er det hittil største pilotprosjektet i Zero Emission Buildings (ZEB), kan bli et unikt prosjekt i europeisk sammenheng.

Boligområdet er Ådland planlagt ved Blomsterdalen i Bergen. Ifølge Sintef.no skal lokal produksjon av fornybar energi skal dekke behovet for oppvarming og elektrisitet til drift og oppføring av boligene. Bruk av materialer med lave CO2-utslipp i produksjon står også sentralt.

Området reguleres til å tilfredsstille viktige premisser for å kunne nå målet om nullutslipp. Klimanøytral energiforsyning med null CO2-utslipp må planlegges i forhold til kostnader, robusthet i forhold til drift og anleggets levetid, samt installasjoner som kan tilpasses tilgjengelig takareal og infrastruktur. Variasjoner over året i produksjon og behov for forskjellige energiløsninger må tas hensyn til.

– Dette kan bli et unikt prosjekt både i norsk, nordisk og europeisk sammenheng hvis det blir realisert med de planlagte ambisjonene, sier seniorforsker Tor Helge Dokka ved SINTEF Byggforsk til Sintef sine nettsider.

Men det er slett ikke sikkert det ambisiøse prosjektet kommer i mål. Som Byggeindustrien skrev tidlig i januar, har en innsigelse fra Fylkesmannen i Hordaland forsinket prosjektet med tre år.

Innsigelsen fra Fylkesmannen i Hordaland skal ha forsinket et nullutslippsbolig-prosjekt i Bergen med tre år.

Ifølge Fanaposten har det vært stor politisk vilje til å få gjennomført miljøboligprosjektet på Ådland i Bergen. Men det har vært umulig å komme videre i prosjektet, fordi Fylkesmannen har opprettholdt sin innsigelse.

En av hovedårsakene til at Fylkesmannen fremmet innsigelse, er det de mener er et manglende kollektivtilbud i området.

Det er ventet at den endelige avgjørelsen fra Miljøverndepartementet kommer tidlig på nyåret, men tiltakshaveren Bybo AS har ikke tid til å vente på den endelige godkjenningen fra myndighetene. Nå har de satt i gang med detaljregulering.

Les mer om ZEB-prosjektet her.