Mange kommuner har svak styring og kontroll

Folkevalgte i halvparten av norske kommuner vet ikke hvordan kvaliteten på viktige kommunale tjenester er.

Mange kommunestyrepolitikere vet ikke hvilket tilbud demente i deres kommune får, eller hvordan kompetansen i hjemmesykepleien er. De får heller inngen systematiske rapporter om ernæring og håndtering av legemidler i kommunens hjemmetjeneste. Det slår Riksrevisjonen fast i sin undersøkelse av kommunenes styring og kontroll med tjenester med nasjonale mål.

Rundt halvparten av kommunestyrene får heller ikke rapportering om ledningsnettet, eller overløp og lekkasjer i avløpsnettet. Kommunene bruker i liten grad de lovpålagte styringsdokumentene som årsbudsjett og årsrapport til å sette mål og rapportere om resultatene på viktige områder, står det i rapporten fra Riksrevisjonen.

Dårligere tilbud
– Det er behov for større bevissthet om kommunestyrenes ansvar for styring og kontroll med kvaliteten på tjenestene, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Når mange kommunestyrer ikke har denne kunnskapen, har lokalpolitikerne ikke et godt nok grunnlag til å gjøre nødvendige endringer og prioriteringer.

– Det som er mest nedslående, er at kontroll og tilsyn med ernæring og medisin er så svak. Det er en betydelig risiko for feilbehandling, legger Kosmo til.

Riksrevisjonen har undersøkt det kommunale tilbudet innen hjemmetjenesten, avløpstjenesten og grunnskolen. I skoleverket er det mange lovpålagte krav til kommunene om rapportering, og det gjør at lokalpolitikerne har bedre kunnskap og kontroll med denne sektoren.

Små kommuner
Riksrevisjonen anbefaler at Kommunaldepartementet setter i verk tiltak som kan medvirke til at kommunestyrene får nødvendig styringsinformasjon på viktige områder. Tiltakene bør være særlig tilpasset behovene i små og mellomstore kommuner.

Det er Kommunesektorens organisasjon KS enig i.

– Vi samarbeider gjerne med staten og Kommunaldepartementet om ytterligere tiltak for å styrke kommunal styring og selvstyre, sier direktør for interessepolitikk, Helge Eide.