Snøtunge tak kan bli dyrt

Når det blir mildvær og regn på senvinteren, vil snøen på taket bli ekstra tung. Huseieren har ansvar for at det ikke er mer snø på taket enn hva bygget tåler.

Dersom det skulle inntreffe en skade og det viser seg at hus- eller hytteeier ikke har overholdt pliktene, kan forsikringsselskapet betale ut mindre i erstatning.

- Skuff vekk snøen før det oppstår farlige situasjoner. Et tak som raser sammen kan gi katastrofale følger, sier Thomas Nilsen i Skadeforebyggende avdeling i KLP i en pressmelding.

-Vi har sett eksempler på svært alvorlige konsekvenser av snøtunge tak som har rast sammen. I verste fall kan menneskeliv gå tapt, sier Nilsen,

I tillegg er det slik at som forsikringstaker har du visse plikter som må oppfylles hvis du skal kunne forvente full erstatningsutbetaling etter en skade.

- Dersom det skulle inntreffe en skade og det viser seg at forsikringstaker ikke har overholdt disse pliktene, kan forsikringsselskapet avkorte erstatningen, med andre ord betale ut mindre, legger Nilsen til.

For deg som er privat eier av hus og hytte betyr dette at du må passe på å fjerne snø fra tak, takrenner, vegger, verandaer og terrasser jevnlig. Nilsen gjør oppmerksom på at hver og en må sette seg inn i hvilken snøtyngde eget tak er beregnet til å tåle. Kommuner og andre eiere av skoler, barnehager og store publikumsbygg, som for eksempel idrettshaller, bør være særlig oppmerksomme på om det er mye snø på taket:

- Store bygg skal tåle det vi kaller påregnelige påkjenninger, men ved spesielt stor snøbelastning må snøen måkes fra taket. Er det varslet store snømengder når snøbelastningen på taket allerede er høy, må taket måkes umiddelbart for å avverge skade, sier Nilsen.