Velkommen etter AP

Etter å ha sittet med regjeringsmakta i mange år, har Arbeiderpartiet nå plutselig oppdaget at det må bygges flere boliger. Dette smaker av valgflesk så det holder, sier vi. Men vi er glade for at det store regjeringspartiet nå endelig skjønner at man må ta oppgjør mot alt og alle som stanser bygge- og anleggsprosjekter.

Men skal man virkelig få fart på byggingen må det også tas et oppgjør med de andre rødgrønne partiene – og man må fremfor alt ta et oppgjør med det enorme byråkatiet som er bygget opp i demokratiets navn.

Det må også tas et oppgjør mot alle særgrupper som bidrar til å stanse mange prosjekter. Alle utsettelser fører også til at boliger og alle andre prosjekter blir mye dyrere enn nødvendig.

– Nå er det viktigst å bygge nok boliger, sier partiets nestleder og leder av programkomiteen, Helga Pedersen, til Aftenposten. Arbeiderpartiet mener bygging av nok boliger er tvingende nødvendig og kanskje viktigere enn naturmangfold, kulturminner og jordvern.

Det bygges nå ca. 30 000 boliger, men i følge Prognosesenterer bør det bygges minst 40 000 boliger i året for å holde tritt med etterspørselen. Det vil også gjøre at presset blir mindre – og boligprisene kan komme tilbake til et mer normalt nivå.

Vi har skrevet om dette i årevis – og vi vet at regjeringen fra mange hold har fått kraftige advarsler. Men dette er bare blitt skjøvet under teppet. Det er rørende at Arbeiderpartiet nå plutselig har oppdaget problemet. Men uansett er det bra at de endelig har forstått hvor skoen trykker.

Vi har nå en dramatisk ubalanse innen boligmarkedet, spesielt i de store byene. Det gleder oss at også Arbeiderpartiet nå forstår hvordan hensynet til naturmangfold og jordvern har stoppet helt, forsinket eller fordyret bygge- og anleggsprosjekter. Hensynet til alt fra frosker til salamandre og hekkende hubroer har kostet tid og penger, noe Arbeiderpartiet nå vil ha en slutt på, ifølge nestlederen..

Kjære Helga Pedersen – hvorfor har dere ikke forstått dette før nå?

Vi er ellers enig i at regjeringen må se på hvordan enkeltkommuner gjør alt for å stanse utviklingen. Det må iverksettes tiltak slik at man får en helhjetlig utbygging av alt fra samferdsel til boliger, skoler og andre institusjoner som samfunnet er avhengig av. Nå er enkelte kommunegrenser som Berlin-murer.

Pedersen sier at kommunene ikke lenger kan vegre seg mot å legge ut områder til boliger. De må nå sine mål i henhold til befolkningsveksten, sier hun.

Arbeiderpartiets boligmelding legges fram før påske. Partiprogrammet for neste stortingsperiode blir vedtatt på partiets landsmøte i slutten av april

Dette varsler en helt ny tid for mange.