Godt fornøyd DNB varsler høyere rente

DNB-sjef Rune Bjerke er godt fornøyd med resultatet han la fram torsdag, men åpner samtidig for å øke utlånsrenta.

– Nye reguleringer fra europeiske og norske myndigheter vil føre til at bankene må øke marginene ytterligere i år, og til at lån sannsynligvis blir dyrere for både bedrifter og forbrukere, sier konsernsjefen.

Bjerke viser til at norske finansmyndigheter stiller strengere krav til bankenes egenkapital. Den må være så høy at banken tåler tap dersom boligmarkedet skulle falle kraftig.

Høyere renteinntekter
For hele året var resultatet før skatt 17.689 millioner kroner, mot 18.407 millioner kroner i 2011. Resultatet i fjerde kvartal for i fjor var 4.408 millioner kroner mot 6.878 millioner kroner i samme periode i 2011.

Netto renteinntekter var 7.101 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor mot 8.782 millioner kroner i samme periode året før.

For hele året var netto renteinntekter 27.218 millioner kroner mot 26.252 millioner kroner i 2011.

Bedringen i resultatet skyldtes i først og fremst høyere netto renteinntekter, økte andre driftsinntekter og lavere skatt, opplyser banken i sin rapport.

Regelverk
Solide banker og finansiell stabilitet var tema da finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) holdt innlegg på Valutaseminaret i Oslo torsdag.

– Solide banker er viktig for at folk skal ha trygghet for sparepengene sine og for at enkeltpersoner og bedrifter skal kunne ta opp lån. Vi ser på et godt og robust regelverk som et konkurransefortrinn for banknæringen og ikke som en konkurranseulempe, sier finansministeren blant annet i sitt foredrag.

Finansdepartementet ba like før jul Finanstilsynet utforme nye og skjerpede kapitalregler for norske banker. De nye reglene gjør at bankene må stille mer penger bak hvert boliglån som gis ut.

Departementet har blant annet bedt tilsynet foreslå en modell med risikovekt på minimum 35 prosent for boliglån.

– Vi venter et svar fra Finanstilsynet 1. mars. Vi tar sikte på å sende på høring et utkast til skjerpede krav til de modellene bankene bruker, tidlig våren 2013, sa Johnsen.