Peab trues av ny økonomisk smell

Peab trues av en ny økonomisk smell i forbindelse med at gruveselskapet og den tidligere investoryndlingen Northland Resources er i krise.

Som kjent måtte Peab nylig foreta avskrivninger på 250 millioner kroner i den norske entreprenørvirksomheten i forbindelse med en gjennomgang av regnskapene for 4. kvartal i fjor.

Northland Resources er et selskap som skal utvinne jernmalm fra gruver nord i Sverige og Finland. Selskapet har kollapset i verdi etter at det i januar overraskende meldte om et kapitalbehov på 425 millioner dollar.

I går ga selskapet opp forsøket på å få på plass en emisjon for å hente inn ny kapital. Nå jobbes det med å få på plass en langsiktig finansiell løsning hvor det ryktes at også Peab inngår i et konsortium som eventuelt kan overta. Etter den siste utviklingen i saken karakteriseres situasjonen som uoversiktlig.

Peab har inngått kontrakter for 1,7 milliarder svenske kroner med gruveselskapet. Denne omfatter arbeider på Northlands jernmalmgruve i Pajula i Nord-Sverige samt utbygging av Fagernes-terminalen ved havnen i Narvik.

Finansdirektør Jesper Göransson i Peab prøver å avdramatisere situasjonen.

– Med unntaket av havnen i Narvik er det meste av arbeidet ferdig utført og betalt av Northland, sier han til Dagens Næringsliv.

Kontrakten på utskipningsterminalen i Narvik havn er på om lag 400 millioner svenske kroner og deles med flere leverandører. Det har imidlertid lenge vært en kjent at overslaget vil sprekke som var en årsak til at bedriften fikk et kapitalbehov.

Overfor avisen vil Göransson ikke gå i detalj på hvilken risikoeksponering Peab har på sitt utestående hos Northland utover at det aller meste av kontrakten på om lag 1,3 milliarder svenske kroner er betalt.

– Vi forutsetter at Northland vil få orden på sin finansiering, og at forpliktelsene vil bli dekket. Så er vi forberedt på at situasjonen kan forandre seg. Vi ser alvorlig på situasjonen og er i stadig samtaler med selskapet, avslutter Göransson overfor DN.