Dømt for forfalskning

Den globale handelen med forfalskede varer blomstrer. Innen 2015 mener ICC det vil omsettes forfalskede varer tilsvarende 2 prosent av verdens totale produksjon. Nylig ble en svensk mann dømt for å ha solgt forfalskede SKF-kulelager.

I løpet av de to siste tiårene har handelen med falske varer eksplodert. Det internasjonale handelskammeret (ICC) regner med at forfalskede varer verdt utrolige 9650 milliarder kroner kommer til å krysse verdens landegrenser innen 2015 – over 2 prosent av verdens totale produksjon.

Urovekkende trend
Tidligere var falske produkter primært et problem innen forbrukermarkedet for mote, elektronikk og andre personlige produkter. De senere årene har forfalskningen av varer med større betydning for liv og helse vokst kraftig.

I 2010 gjennomførte svensk politi en razzia mot et utsalgssted i Dalarna i Sverige som mistenktes for salg av forfalskede produkter. I razziaen ble det beslaglagt flere tusen forfalskede SKF-kulelagre, og den etterfølgende rettssaken startet i desember 2012. Da én mann i slutten av januar ble idømt ett års fengsel, fem års næringsforbud og 500 000 i forretningsbot ble saken foreløpig avsluttet.

Kulelagre er livsviktige puslespillbiter
Innen så godt som alle deler av moderne industriproduksjon utgjør kulelagre livsviktige puslespillbiter. På norsk jord finnes de små anretningene i alt fra oljeplattformer i Nordsjøen til papirfabrikker og annen kjemisk industri. Også innenfor all form for persontransport er kulelageret en sentral brikke.

- Forfalskede industrielle komponenter kommer stadig nærmere Norge, det er rettssaken i Sverige et godt eksempel på. Det er er også en lignende sak under opprulling i Nederland, forteller Johan Bravert, ved SKFs avdeling som jobber spesifikt med å motvirke omfanget av piratkopier av selskapets kulelagre.

I følge Bravert er det dessverre blitt slik at alle, selv i Skandinavia, må være på vakt.

- Leveringskjedene og salgsnettverkene til de som produserer forfalsket industrielt utstyr har blitt svært sofistikerte. De fleste forfalskninger stammer fra kinesiske produsenter, som i dag er i stand til å forfalske avanserte maskindeler, inklusive alt som hører med – eksempelvis produktemballasje, strekkoder og medfølgende produktinformasjon, forteller Bravert videre.

Kulelagerindustrien sloss sammen
- Vårt mareritt er at en av våre kunder skal oppleve en alvorlig ulykke som følge av at de har kjøpt det de tror er et solid og grundig testet kulelager fra oss. Kulelagre finner du i alt fra oljebrønner til flymotorer. Derfor arbeider vi sammen med ulike lands nasjonale myndigheter for å spore opp og bekjempe produksjon- og distribusjon av piratkopier, sier Bravert.

Kulelagerindustrien er et eksempel på en næring som har gått sammen om å slåss mot forfalskninger. World Bearing Association (WBA) er en felles organisasjon for kulelagerprodusenter som regelmessig gjennomfører kampanjer for å øke bevisstheten rundt sikkerhetsrisikoen forbundet med forfalskede kulelagre.

De viktigste forholdsreglene
Fortsatt er det slik at markeder som Norge og resten av Skandinavia er relativt beskyttet fra piratkopier som truer sikkerheten i næringer nært forbundet med samfunnssikkerheten. I følge eksperter som Bravert fra SKF er det noen enkle forholdsregler innkjøpere bør tenke på.

- Kjøp alltid produkter gjennom autoriserte forhandlere. Skulle man likevel komme i en situasjon der man er usikker på om et lager man er i ferd med å installere faktisk er ekte, har vi etablert et åpent kontaktpunkt for våre kunder. Sender man et bilde av produktet og en kopi av kvitteringen fra kjøpet til SKF vil våre spesialister vurdere produktet og følge opp saken, avslutter Bravert.