Stoltenberg sier ja til konsekvensutredning

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier et klart ja til å utrede oljevirksomhet i de åpne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Til NRK fredag sier Stoltenberg at han er på linje med Arbeiderpartiets programkomité i spørsmålet om å åpne for en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i disse havområdene i neste stortingsperiode, og at han vil stemme for dette under landsmøtet i april.

På spørsmål om hvorfor han går ut og flagger sitt syn nå, før fylkesårsmøtene har avgitt sine innstillinger, svarer Stoltenberg:

– Jeg mener det er riktig at Aps landsmøte vet hva min holdning er. Jeg skal ikke diktere landsmøtet, men jeg kan delta i den diskusjonen som mange kommer til å ha meninger om i ukene og månedene fremover.

Han understreker at han ikke tror det kommer til å bli et enstemmig vedtak i Ap i saken.

SV klar til kamp
Arbeiderpartiet inngikk i 2011 et kompromiss med regjeringspartnerne Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet om ikke å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne stortingsperioden. Dette ble framstilt som en seier for verneinteressene, særlig av SV.

SV-leder Audun Lysbakken uttalte torsdag at SV aldri vil svikte Lofoten, Vesterålen og Senja, og at SV skal vinne også dette slaget om oljeboring i disse områdene.

Stoltenberg avviser overfor NRK at hans uttalelser er et signal om at han har gitt opp det rødgrønne regjeringsprosjektet.

– Vi har vist tidligere at vi håndterer slike saker. Partiene vedtar hva de ønsker, og så møtes vi etter valget og forhandler fram gode løsninger, sier Stoltenberg.

Senterpartiet er splittet i saken. Flertallet i programkomiteen ønsker at det skal kunne startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland 6, som ligger sørvest for Lofoten og som ble åpnet for oljevirksomhet i 1994, men senere stengt, mens mindretallet ønsker at gjeldende politikk skal fortsette. Partiets landsmøte skal avgjøre saken i april.

Sp-kompromiss
Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) framholdt fredag Sps flertallssyn som et kompromissforslag som ligger midt mellom Ap og SV, og mente Sps forslag kunne være nøkkelen til løsning når det gjelder Lofoten og oljeutvinning.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell var imidlertid raskt ute og skjøt ned forslaget, som han karakteriserte som verre enn Aps forslag.

– Dette er ikke hvilke som helst områder, men selve kjernen, så dette er ikke noe kompromiss i det hele tatt. Sp går lenger enn Ap, som tross alt vil konsekvensutrede. Borten Moe vil bore med én gang, sier Solhjell til NTB.

En samlet miljøbevegelse, samt Norges Kystfiskarlag har rast mot utspillene både fra Ap og Sp de siste dagene.