Vil ha mindre rigide bygningskrav

Energikrav i byggforskriftene praktiseres for rigid, mener olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Han ønsker større fleksibilitet og mer mangfold.

– Målsettingen er å redusere energiforbruket, ikke å bygge tjukkest mulig vegger, sier Moe.

Større fleksibilitet i praktiseringen av byggeforskriftene var et av olje- og energiministerens hovedpoenger da han tirsdag åpnet den årlige Enova-konferansen i Trondheim.

– Tida er moden for at vi får en debatt om hvordan vi når målene. Byggeforskriftene åpner for fleksibilitet når det gjelder virkemidler, men de praktiseres for rigid, sier Moe til NTB.

Neste generasjon forskrifter
Større fleksibilitet er særlig viktig når neste generasjons byggeforskrifter skal utformes, mener han. Nå er målsettingen passivhus innen 2015. Deretter vil målsettingene for energikrav skjerpes. De bør komme som funksjonskrav, ikke krav om spesielle tekniske løsninger, sier Moe.

– Da er det særlig viktig at vi åpner for innovasjon og mangfold, og prøver mange løsninger. Vi må også tenke på sunt inneklima og byggekostnader, sier Moe.

Ikke nye støtteordninger
Landets 2,2 millioner private husstander står for 25 prosent av energiforbruket. Men Ola Borten Moe varsler ingen nye støtteordninger for å stimulere til energisparing i boligsektoren. Miljøorganisasjonenes forslag om å innføre en støtteordning med hvite sertifikater for spart strøm, avviser han blankt.

– Med de grønne sertifikatene har vi lagt på plass rammevilkårene. Hvite sertifikater er uaktuelt, sier Moe.

Enovas rolle vil være å bidra til prosjekter som kan fungere som forbilder, og dermed øke kompetansen både i næringen og markedet, sier han.

– Slår inn åpne dører
Guro Nereng fra Bellona er skuffet over olje- og energiministerens utspill.

– Han slår inn åpne dører, i en sak som uansett ikke ligger under hans departement. Når han samtidig avviser støtteordninger for energisparing i private husholdninger, finnes det ikke insentivordninger for en sektor som representerer halvparten av energibruken i bygg, sier Nereng.

Enova arbeider med å støtte energieffektivisering og omstilling til mer miljøvennlig energi. Enova forvalter blant annet det nye klimateknologifondet, som vil vokse til 50 milliarder fram til 2020.

Men Enovas arbeid er primært innrettet på industrien og yrkesbygg, ikke vanlige eneboliger.

Enova-konferansen i Trondheim samler nesten 700 deltakere, både fra bedrifter, institusjoner og organisasjoner.