Ap: Fortsatt behov for Sp-avklaring om EØS

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen synes ikke Senterpartiets forsøk på å rydde opp i sitt EØS-standpunkt er nok. Ap vil ha saken ut av verden og krever rask avklaring.

Striden om EØS-avtalen har i årenes løp kommet og gått internt i det rødgrønne samarbeidet, selv om begge Soria Moria-avtalene i klare ordelag sier at EØS-avtalen ligger fast. Den ble akseptert av nei-partiene som en del av regjeringsgrunnlaget både i 2005 og 2009.

Men som en opptakt til valget har både Sp og SV den siste tiden skjerpet ordbruken, og fredag sprakk det for Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg.

I et stort oppslag i Dagens Næringsliv advarte han de to partiene mot «å rugge den rødgrønne båten». Han la til at krav om reforhandling av EØS-avtalen setter regjeringssamarbeidet i fare.

Ny usikkerhet
Mandag kom så Sp-leder Liv Signe Navarsete med uttalelser som ifølge Kolberg bare skapte ytterligere usikkerhet.

– Det å si at vi styrer på bakgrunn av EØS, er en selvfølge. Den ligger i bunn, sammen med NATO-medlemskapet og handlingsregelen. Ap vil ikke gå med på noen reforhandling av EØS, og Navarsete oppnår bare å skape ny usikkerhet ved ikke å utelukke dette. Her må det ryddes opp raskt, sier Kolberg til NTB.

Navarsete sier til Nationen at hun «reagerer» på Kolbergs tone og vil ikke skrinlegge muligheten for reforhandlinger i neste stortingsperiode.

Heller ikke Helga Pedersen finner den avklaringen hun etterlyser.

– For Ap er det uaktuelt å skape usikkerhet om en avtale som tjener Norge godt. Å kreve reforhandling er å skape slik usikkerhet, sier Pedersen til NTB.

Mandag kveld kom ledelsen i Senterpartiet med en felles uttalelse i saken.

– Vi har avklart at EØS i år, akkurat som i 2005 og 2009, ikke skal stå i veien for en fortsatt rødgrønn regjering. Den politiske situasjonen gjør at vi ikke vil kreve oppsigelse eller reforhandling for å gå i regjering, sier partileder Liv Signe Navarsete og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.

De tre gjør det klart at den utenrikspolitiske plattformen Senterpartiet, Ap og SV ble enige om i 2004, fortsatt står ved lag.

En del av grunnlaget
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har gjentatte ganger slått fast at reforhandlinger er uaktuelt, senest gjorde han det mandag. Overfor NRK gjentok Stoltenberg at EØS-avtalen inngår i grunnlaget for regjeringen og framholdt at Norge ikke er tjent med at det skapes uklarhet.

– Sp er blitt tolket på ulike måter. Det kan ikke være usikkerhet knyttet til dette, sa statsministeren under et besøk i Helsingfors.

Sp og SV krever rom for å framføre sine partistandpunkter og mener at det ikke skal stå i veien for det rødgrønne samarbeidet.

Ap krever egentlig to EU-relaterte garantier fra Sp og SV for å fortsette det rødgrønne samarbeidet. For det første skal EØS-avtalen ligger til grunn, for det andre skal de to ikke aktivt arbeide for å kreve reforhandlinger mens de samtidig er regjeringspartier. Det mener Ap er en uakseptabel form for dobbeltkommunikasjon.

Langt inne
Det første kravet godtar øyensynlig både Navarsete og SV-leder Audun Lysbakken. Men å følge det andre pålegget fra Ap har sittet langt inne for Navarsete. Gjennom helgen har hun kommet med uttalelser som kan tolkes på flere måter.

Navarsete bekrefter overfor Nationen at de rødgrønne regjerer på bakgrunn av EØS-avtalen. Det har vært klart helt siden 2004, da de tre partiene for alvor begynte å tenke samarbeid. Hun vil ikke gi Kolberg den avklaring han søker.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Ap heiser skuldrene så høyt nå, sier Sp-lederen.

Partilederen viser ellers til landsmøtet som skal vedta de endelige programpunktene som har med EU og EØS å gjøre.

Kolberg retter en advarende pekefinger mot SV og Sp.

– Det er for mange eksempler i Europa på at sentrum-venstre-regjeringer gjør seg selv styringsudyktige, sier han.