Daglig leder Thom-Erik Pape i Xella Norge. Foto: Xella NorgeFoto: Xella NorgeFoto: Xella NorgeFoto: Xella NorgeFoto: Xella Norge

Xella leverte 25.000 kvadratmeter innbruddssikker vegg til Nasjonalmuseet

Innbruddssikre vegger skal beskytte Norges mest omfattende kunstsamlinger på det nye Nasjonalmuseet.

Det skriver Xella Norge i en pressemelding denne uken.

Produsenten har levert 30.000 kvadratmeter veggsystem fordelt på Silka, Ytong og Multipor med puss-systemer til Nasjonalmuseet.

Med 6.000 kunstverk som skal være i den faste samlingsutstillingen i Najsonalmuseet, i tillegg til midlertidige kunstutstiller, er innbruddssikkerhet essensielt, heter det i pressemeldingen.

Daglig leder Thom-Erik Pape i Xella Norge understreker at leveransen er et prestisjeoppdrag.

– Det nye Nasjonalmuseet blir det største kulturbygget i Europa, så dette er en stor og ærefull oppgave for oss. I et helt år har vi kjørt i snitt to lastebiler daglig fra fabrikken i Tyskland til Oslo. På det meste har vi hatt seks biler på én dag. Når mai måned er omme, er hovedvolumet ferdiglevert, forteller han.

Til Nasjonalmuseet leverer de blant annet solide vegger av kalksandstein. Disse er særlig testet med tanke på innbrudd, og kan brukes til både store og små byggeprosjekter, forteller Pape.

– Vi leverer nesten 25.000 kvadratmeter Silka veggsystem, hovedsakelig i modellen Silka XL, til Nasjonalmuseet. Disse materialene er klassifisert som RC 3 eller RC 5 i henhold til gjeldende standard for innbruddsikkerhet EN 1627-1630. Det betyr at materialene kan holde stand i henholdsvis 5 og 15 minutter i en manuell innbruddstest med verktøy. Dermed minimeres risikoen for innbrudd betraktelig. Materialene kan dessuten brukes til både store og mindre byggeprosjekter, alt fra museer og kontorer til privatboliger.

Den ekstra vekten som kommer med de kraftige veggene hånderes ved hjelp av mobilkraner.

– Vi leier ut syv heisekraner for å sikre enkel og rask montering og samtidig gjøre det mulig å jobbe flere steder samtidig. Vi bidrar dermed med å sikre en effektiv byggeprosess, sier Pape i pressemeldingen.

I tillegg til Silka veggsystem, leverer Xella Norge omtrent 4.000 kvadratmeter Multipor, og 500 kvadratmeter Ytong i forskjellige størrelser, heter det i meldingen.