Vurderer etikettbytte etter at Birken-syklister drakk vaskemiddel

Lilleborg vil vurdere å endre etiketten på sitt nye vaskemiddel, etter at seks Birken-syklister drakk det i den tro at det var en sportsdrikk.

Alle syklistene på Fredagsbirken fikk utdelt en gratis vareprøve av vaskemiddelet Omo Aktiv&Sport sammen med startnumrene fredag, skriver Hamar Arbeiderblad.

Seks syklister ble sendt til legevakten for en sjekk, etter at de tok seg en slurk av det de trodde var en sportsdrikk.

– Vi mener at det kommer tydelig fram på etiketten at dette er et vaskemiddel, men i lys av det som har skjedd, vil vi igjen vurdere om merkingen er god nok, sier informasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til NTB.

– Vi beklager på det sterkeste at folk har misforstått og trodd at dette er en sportsdrikk. Vi håper de berørte er tatt godt hånd om, sier hun.

– Tydelig merket

Arrangøren sier at vareprøvene var tydelig merket som vaskemiddel, og at syklistene fikk beskjed om ikke å blande det i drikkevannet. Etter hendelsen har de imidlertid valgt å sette opp store plakater for å unngå at andre gjør samme feil.

– I og med at dette vaskemiddelet er spesielt utviklet for treningstøy, tenkte vi det var relevant å gi til våre deltakere. De kan bruke det til å vaske sitt treningstøy etter arrangementet, forklarer Ingunn Rønningen Kleven i Birkebeinerrittet til NTB.

– Ikke farlig

Birken-leder Jo Gunnar Ellevold sier arrangøren ringte Giftinformasjonen da de fikk vite at noen av deltakerne hadde drukket vaskemiddelet.

Der fikk vi opplyst at det ikke er helsemessig farlig å drikke denne mengden, cirka er en desiliter. Men det skummer litt, og det er naturlig at man opplever noe ubehag i magen i tiden etter, sier han til VG.

Ifølge bruksanvisningen skal man drikke to-tre glass vann eller melk og kontakte lege, dersom man drikker vaskemiddelet. Lilleborg, som produserer vaskemiddelet, mener det går tydelig fram av etiketten at det ikke er en sportsdrikk.

– Produktet er merket i henhold til et strengt regelverk. Vi mener også at det tydelig framgår at dette er et vaskemiddel – det er understreket på etiketten på forsiden, sier Anne Gjemdal til NTB.