Visste du dette om potet?

Potet er verdens tredje viktigste matplante. Bare hvete og ris dyrkes i større mengder enn potet, men ingen matplante dyrkes i flere land enn poteten. Poteten har et stort uutnyttet potensiale og gir muligheter til å skaffe verdens økende befolkning nok mat og sunn mat i årene som kommer, skriver Matportalen på sine sider.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

• Poteter finnes viltvoksende i Sør-Amerika og de første potetene ble spist i Andesfjellene for kanskje så mye som 10.000 år siden. Det er funnet til sammen ca 187 arter i potetslekten (Solanum), og de to viktigste opphavsområdene for potet er ved Titicaca-sjøen i Peru og Bolivia, og sør i Chile.

• Poteten kom til Europa med de spanske erobrerne på 1500-tallet, og ble først dyrket på Kanariøyene. Derfra spredte poteten seg til resten av Europa og til andre deler av verden. Kina er i dag verdens største potetprodusent.

• Første kjente dokument om potetdyrking i Norge er et dagboknotat fra tollskriver Niels Aalholm på Tromøya ved Arendal der han den 31. mai 1757 skriver '...observeret Potatoes at opkomme'. Utover på 1700-tallet var prestene ivrige talsmenn for økt potetdyrking, derav betegnelsen "potetprester".

• Poteten er verdens mest effektive matplante, på den måten at ingen annen plante kan produsere mer spiselig energi pr arealenhet enn den. Hele 75-85 % av plantens produksjon kan brukes til mat.

• Poteten var hovedårsaken til at Europas befolkning økte og fikk bedre helse utover på 1800-tallet. Blant annet var det potet som ga den norske befolkningen nok C-vitaminer før vi begynte å spise annen frukt. Økt inntak av C-vitaminer førte til at kvinner fødte flere barn, noe mange bønder ikke likte fordi det ble så mange barn å fø på og kvinnene ble mye borte fra åker og fjøs.

• Norge er en av bidragsyterne til det internasjonale forskningsinstituttet for potet i Peru (CIP) som arbeider med å øke og forbedre potetdyrkingen, spesielt i utviklingsland. Genbanken her inneholder 4200 potetsorter og 1500 varianter av potet innsamlet fra vill flora. Potetfrø fra Peru er lagret i Svalbard globale frøhvelv.

• Foredling av norske potetsorter startet i 1920, og siden har 20 norske sorter vært i bruk i Norge. Den første norske sorten var 'Åspotet' som kom i 1932, og den siste er tidligsorten 'Juno' fra 2006.

• Norsk potetdyrking var mest omfattende under siste krig. Da ble det dyrket potet på 800.000 dekar her i landet. Nå dyrkes potet på ca 150.000 dekar. Hedmark er det største potetfylket.

• Poteter er utsatt for mange plantesykdommer. Tørråten er verst og den ble oppdaget første gang i Norge i 1845. Størst skade gjorde soppen i Irland der befolkningen ble halvert i løpet av få år midt på 1800-tallet, mest på grunn av sviktende potetavlinger. I Norge har vi hatt varslingstjeneste for tørråte siden 1957, og soppen er fortsatt en av potetdyrkernes største utfordringer.

• Nordisk genressurssenter tar vare på de 62 viktigste gamle potetsortene fra Norden. Foredlings- og forskningsinstitusjoner i Norge har sammen med hobbydyrkere til sammen flere hundre sorter i samlingene sine.

• Fra å være et håndarbeid som skolebarn fikk "potetferie" for å være med på, er potetdyrking i dag sterkt mekanisert. Automatiske maskiner setter poteter på 10 dekar i timen, og høstemaskiner kan ha opptil 6-7 tonn potet i tanken. Potetene pakkes i store pakkeanlegg, der de vaskes og blir fotografert slik at skadde poteter blir automatisk utsortert.

www.potet2008.no

Det internasjonale potetåret markeres på ulike måter og ved ulike anledninger også her i landet. Landbruks- og matdepartementet har i anledning Potetåret en egen kampanjeside på Internett: www.potet2008.no


Kilde: Brosjyre utgitt av Norsk genressurssenter, Norsk Institutt for skog og landskap, med bidrag fra UMB, Bioforsk og Graminor. Teksten er gjengitt på Matportalen med tillatelse fra Norsk genressurssenter

Powered by Labrador CMS