Virtual Reality gir bedre virkelighet

Virtual Reality (VR) er ikke lenger bare forbeholdt den virtuelle spillverden. 3D visualiserings-teknologien brukes mer og mer også i profesjonell sammenheng.

Blant annet ga det betydelig bedre prosjektforståelse i det nye Holmenkoll-anlegget ― og dermed også et bedre resultat.

I tillegg til 3D-modellering i fagprosjekteringen brukes nemlig visualiserte 3D-modeller stadig mer som både kommunikasjons- og samordningsplattform i utbyggingsprosjekter. Bedre beslutningsgrunnlag, færre feil og bedre kvalitet er noen av fordelene med det.

Da det nye Holmenkoll-anlegget skulle prosjekteres ble 3D-modellering bokstavelig talt en naturlig måte å prosjektere på. Der var det som kjent mye natur som skulle flyttes på og bearbeides, og mange konstruksjoner og infrastruktur som skulle plasseres i den bearbeidete naturen for at anlegget skulle bli optimalt på alle måter.

― Uten en interaktiv, digital 3D-modell som presentasjonsform og beslutningsgrunnlag hadde det vært mye vanskeligere å komme frem til et optimalt resultat, sier Per Heikki Granroth, prosjektleder hos Grindaker as Landskapsarkitekter.

Grindaker har hatt ansvar for alt av landskapsarkitektur, terrengplaner, veier, plasser osv. i det nye Holmenkoll-anlegget. Et stort prosjekt som begynte allerede i 2005.

Resultatet er som nå allment kjent et spektakulært skianlegg som både er blitt et praktfullt nytt turistikon for landet og noe som ytterligere fremmer Oslo som «verdens skihovedstad».

3D avgjørende
Det nye Holmenkoll-anlegget er også et supert eksempel på god bruk av 3D-visualisering i prosjekteringen.

― For å sjekke ut hvordan anlegget ville bli seende ut før byggeplanene skulle iverksettes, laget vi en visualisert 3D-modell i Novapoint Virtual Map, sier Granroth. ― Det er som kjent betraktelig lettere å forstå en 3D-modell enn plantegninger. Derfor ble modellene brukt aktivt, blant annet i informasjons- og folkemøter slik at politikere, kommune, brukere, naboer og andre kunne si sin mening.

Med Virtual Map konverterer man prosjekteringsdataene fra DAK-systemene til en Virtual Reality-presentasjon i 3D. En digital 3D-modell som alle og enhver kan forstå og betrakte interaktivt.

Bedre resultat
På den måten kan alle elementer og vinkler betraktes i forhold til hverandre, noe som er til stor hjelp for å avdekke feil og mangler på et tidlig stadium, og for å komme frem til et omforent godt resultat.

― Spesielt i forbindelse med siktforholdene i løypeanlegget var 3D-modellen veldig nyttig, sier Per Heikki Granroth i Grindaker. ― 3D-visualiseringen gjorde det blant annet mulig å sjekke at sportsutøverne, VM-organisasjonen, FIS, IBU m.fl. får den beste løsningen, og at TV-kommentatorer, og kamerapunkter fikk de best mulige siktforhold og -vinkler.

At 3D-visualisering i prosjekteringsfasen ga synlige resultater, er NRKs dekning av prøve-VM i vinter et bevis på. Kamerabildene, og reklameverdien for Oslo og Norge, ble som vi alle fikk se, særdeles bra.

Nå med enda bedre verktøy
Det siste på verktøyfronten er at visualiseringsverktøyet har blitt enda bedre. Vianova Systems har nå sluppet sin 64-bit versjon av Novapoint Vitual Map (Versjon 6.0.2) som gjør at man ikke bare kan visualisere større 3D-modeller, men de genereres også både raskere og mer stabilt.