<p></p><p>Lars Christensen viser fram digitale verktøy på Bygg Reis Deg.</p>

Vil heldigitalisere norsk BAE-næring innen 2025

Med VR-briller, BIM og interaktive skjermer på Bygg Reis Deg viser Digital Arena hvordan bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen skal kjøre i samme digitale retning.

- Vi har satt oss som mål å lage gode arenaer, hvor bransjeaktører kan møtes og løse felles problemer. Vi vil sette digitalisering på kartet på en smart måte, og derfor har vi prøvd å skape en kunnskapsarena her på Bygg Reis Deg, sier Lars Christensen, seniorrådgiver VDC & FM i MultiBIM.

Sammen med Bård Krogshus er han prosjektleder for Digital Arena på Bygg Reis Deg i Lillestrøm. Christensen forteller at standen deres på messen er delt inn i to hoveddeler.

- Vi har et rom med foredrag, hvor publikum kan fordype seg i digitale temaer og snakke med de som jobber med det. Den andre delen er det vi kaller en digital byggeplass. Der demonstrerer vi hvordan vi kan bruke digitale redskaper i praksis, sier han.

Interaktive vegger

VR-briller er et av verktøyene, som blant andre Kronprins Haakon fikk testet ut onsdag.

- VR-brillene hjelper deg forstå bygget før det er bygd. Du kan for eksempel gå rundt i et kjøpesenter digitalt. Da oppleves det 90 prosent som om du faktisk er i kjøpesenteret, men før det er støpt så mye som en kubikk med betong, sier han og legger til:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er veldig spennende, for det gjør det veldig billig å gjøre endringer. Du kan lage scenarioer for hvordan shoppingsenteret kan være, og så ser man hvilke løsninger man liker best.

En annen digital arbeidsmetode, er ICE.

- Det innebærer at du står foran en skjerm og jobber direkte på den. Vi har hele vegger som brukes på samme måte, og er opptil 12 meter lange. Vi har også en stand med BIM-teknikere, som viser hvordan de jobber med å bygge modeller. I tillegg har vi en 3d-printer, som viser hvordan vi nå kan printe ut modellene fra PC’en, sier Christensen.

Heldigitalisering

Han sier at flere aktører i BAE-næringen nå har tatt initiativ til et felles digitalt veikart, som viser et overordnet rammeverk for hvordan næringen må jobbe for å bli en heldigital næringen innen 2025.

- Det er det som er visjonen. En heldigitalisering innen 2025 vil også bidra til 25 prosent kostnadsreduksjon, 50 prosent raskere prosjektgjennomføring og 50 prosent lavere klimagassutslipp, sier han.