Illustrasjon: Vill Arkitektur
Illustrasjon: Vill Arkitektur

Vil etablere 17.000 kvadratmeter stor kulturarena i Bergen

Bergen kommune og Skanska Eiendom er i sluttforhandlinger om en tomt på Nordnes i Bergen hvor man neste år planlegger å åpne Kulturkvartalet Verftet.

Det skriver Bergens Tidende i en artikkel tirsdag.

«Her er ambisjonene skyhøye om bærekraft, oppsirkulering av materialer og kultur. Et veldig flott prosjekt», skriver daglig leder Fredrik Barth i Vill Arkitektur i en epost til Byggeindustrien.

Arkitektkontoret og USF Verftet har utarbeidet en mulighetsstudie som slår fast at Kulturkvartalet Verftet skal bli Norges mest bærekraftige kultursted.

Over et område på 17.000 kvadratmeter på Nordnes i Bergen planlegger de flere konsertlokaler for alt fra 200 til 4.000 personer, kinosaler, visningsrom for kunst, hall for store tverrfaglige kunstutstillinger, blackbox for scenekunst og utendørsareal for kultur, skriver Bergens Tidende.

Den aktuelle tomten, rett ved siden av USF Verftet på Nordnes, eies av Skanska Eiendom, som ifølge artikkelen på bt.no kjøpte tomten for 112 millioner kroner i 2016. Eiendomsutvikleren ønsket å få området omregulert fra industri til bolig, og planla 94 boliger i sjøkanten. Reguleringsplanen ble endelig avvist i 2019.

Bystyret ønsket heller å erverve tomten til kulturformål, skriver Bergens Tidende.

Illustrasjon: Vill Arkitektur
Illustrasjon: Vill Arkitektur

Nå skal omtrent to år med forhandlinger mellom Skanska Eiendom og Bergen kommune ha kommet til sluttforhandlinger.

Vill Arkitektur og USF Verftets mulighetsstudie skisserer ombygging av fire lagerhaller som i dag har varierende grad av kledning. De foreslår å fjerne og erstatte deler av fasadene, bytte ut tak og etablere nye trappe- og heiskjerner, samt bygge en ny etasje i den største hallen på tomten. Bæresystemet foreslås gjenbrukt.

Daglig leder ved USF Verftet sier til Bergens Tidende at han tror kulturlivet kan flytte inn allerede i 2022.