Foto: SP Fire Research AS/ Marius Hansen

Vil brannteste grønn byggeskikk

Brannforsker Paul Halle Zahl Pedersen lurer på om lavenergihus har egenskaper som kan få branner til å vokse, og mener dette må testes.

Det skriver SP Fire Research i en pressemelding fredag.

Paul Halle Zahl Pedersen leder den norske delen av norsk-svenske SP Fire Research, Europas største fagmiljø innenfor brannteknisk forskning. Pedersen stiller nå spørsmålet om lavenergihus har ukjente egenskaper som kan gi større branner.

– Det er all grunn til å undersøke om utviklingen i retning av tettere bygg vil føre til større branner. Vil tette bygningskropper gi mer oppsamlet varme under en brann? Og hva betyr bruken av nye typer isolasjon og detaljløsninger i lavenergihus for brannforløpet? Ingen vet noe sikkert om dette i dag. Her bør norske myndigheter ta initiativ til å framskaffe mer viten, sier Zahl Pedersen i pressemeldingen.

SP Fire Research så dagens lys da SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut ved siste årsskifte kjøpte 70 prosent av aksjene i SINTEF NBL – Norges branntekniske laboratorium i Trondheim. Selskapet har 33 medarbeidere i Norge og 88 medarbeidere i Sverige, skriver de i pressemeldingen.