Viktig å utnytte dagens markedssituasjon

Den norske økonomien er gjennomgående solid til tross for nedgangen vi opplever innen olje og gass. Det vi likevel ser er unormalt store regionale variasjoner. Her er det viktig at det offentlige kjenner sin besøkelsestid.

De store variasjonene ser vi på flere måter. På store deler av Vestlandet går det trått og arbeidsledigheten stiger. Andre steder er ledigheten stabil og enkelte steder er det vekst. Boligprisutviklingen viser en oppadgående trend på Østlandet – mens man ser en nedgang i Rogaland – riktignok fra et meget høyt nivå gjennom lang tid. Boligprisutviklingen i denne regionen har vært helt enorm det siste tiåret. Men nå er det rekordmange boliger til salgs i dette Rogaland. Andre steder i landet vil vi sannsynligvis se en relativ flat prisutvikling.

Men med den labre aktiviteten vi ser på deler av Vestlandet er det viktig å sette inn de riktige tiltakene – for det er ikke tvil om at det er mange som rammes hardt i dette området. Mange har mistet både jobb og tro på fremtiden. Da er det viktig at det offentlige nå kjenner sin besøkelsestid og bruker vertløykassa de har tilgjengelig. I fjor varslet regjeringen en offensiv poltikk for å sikre en økt sysselsetting i området gjennom utbygging av flere offentlige både bygg- og anleggsprosjekter. Denne satsingen bør trappes opp. Det skal skje mye i denne regionen på noe sikt, men slike tiltak må iverksettes nå. Vi ser tendenser til at offentlige prosjekter kommer, men de må bli flere. Det finnes mange uløste behov, som utbygginger av barnehager, skoler, eldreboliger og så videre. Det er også annen infrastruktur som trenger en fornying – behovet er nesten utømmelig – og nå er tiden til å utnytte markedet til sin fordel.

Mange vil også ha behov for omstilling – og da er det selvsagt viktig at man legger til rette for dette på en god nok måte. Dette gjelder både for næringslivet selv, men også det offentlige. Det er mye dyktig arbeidskraft som nå går ledig på Vestlandet – mange av disse vil kunne finne meningsfylte oppgaver innen byggenæringen.

Det er de siste årene også vært mye diskusjon rundt permitteringsreglene. I fjor vår bestemte regjeringen seg for å reversere de sterkt kritiserte innstrammingene i permitteringsreglementet, og man fikk da løsningen med at bedriftenes lønnsplikt ble redusert fra 20 til 10 dagers permittering, og den maksimale dagpengeperioden økte fra 26 til 30 uker – en ordning man også hadde før innstrammingen. Flere har også etterlyst en ytterligere justering permitteringsreglene, slik at folk kan stå permittert i en lengre periode. Det er mange som nå risikerer å bli sagt opp når permitteringstiden utløper, og det kan helt klart vært nyttig å se på dette virkemiddelet i dagens stedvise utfordrende situasjon.