Vi tok ut nesten 1,2 milliarder kroner

Nordmenn gikk mann av huse mandag for å sikre seg kontanter i frykt for bankstreik. Foreløpige tall viser at vi tok ut rundt 1,2 milliarder kroner.

Etter forhandlinger på overtid ble bankstreiken avverget natt til tirsdag, men da hadde nordmenn allerede satt ny rekord i kontantuttak i løpet av mandagen.

– Fram til midnatt mandag var det utbetalt anslagsvis 1.187.587.859 kroner i kontanter. Det gjennomsnittlige uttaket per person ligger på rundt 2.000 kroner, noe som er rundt 800 kroner mer enn normalen, sier Torgeir Kristiansen, informasjonssjef i EDB ErgoGroup, til NTB.

Selskapet leverer minibanktjenester til rundt 80 prosent av landets banker.

Rekord for kontantuttak
Dette er etter all sannsynlighet den høyeste samlede utbetalingen som er gjort fra norske minibanker i løpet av et døgn noensinne. Toppnoteringen i fjor og året før lå begge rundt 500 millioner kroner.

Totalt registrerte EDB ErgoGroup rundt 600.000 uttak i norske minibanker det siste døgnet. Vanligvis ligger antallet kontantuttak på rundt 350.000 i døgnet.

– Dette er en tredobling av antall uttak sammenlignet med en normaldag, og over 60 prosent økning i snittbeløp som tas ut. Vi så også en økning utover dagen i uttak med en topp rundt 11-tiden, da folk sannsynligvis benyttet lunsjpausen til å ta ut penger. Vi så også en økning om ettermiddagen med høyere nivåer enn formiddagen i en lengre periode. Folk tok ut penger på vei fra jobb, konstaterer Kristiansen.

Nettbankrekord
Det ble også satt ny rekord i antall transaksjoner i nettbanker det siste døgnet.

– Vi har aldri tidligere registrert så mange transaksjoner i løpet av et døgn. Vi hadde 8.690.018 transaksjoner gjennom våre systemer i går. Mellom klokken 17 og 23 hadde vi over 500.000 transaksjoner hver time. Sammenlignet med en normal mandag er dette et svært høyt nivå, sier Kristiansen.

Med transaksjoner menes enhver aktivitet kunder utfører i nettbanken, som for eksempel overføring av penger, sparing, aksjekjøp og betaling av regninger.

Regningsbetalinger via nettbank økte med 25 prosent sammenlignet med det som er normalt.

– Her var bankene tidlig ute med å informere, slik at vi ser at det var et høyere nivå på regninger som ble lagt til betaling i nettbanken også i helgen. Dermed ble økningen det siste døgnet kanskje noe mindre enn man ville ventet, sier Kristiansen.

Flere hundre minibanker gikk tomme for kontanter i løpet av mandag ettermiddag og kveld, og folk sto i kø for å få hamstret knitrende sedler.