Illustrasjon: Artec

Verdens høyeste trehus under bygging i Bergen

«Treet» i Bergen vil strekke seg 51 meter mot himmelen når det står ferdig. Verdens høyeste trehus er nå under bygging.

Det skriver Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding på sine nettsider mandag.

Bygget ble påbegynt i april, og skal reise seg i form av en boligblokk ved Puddefjordsbroen i Bergen, 14 etasjer og 51 meter høyt. I dag er det Melbourne i Australia som har verdens høyeste trehus, en ti etasjers blokk på 32 meter.

– Dette er et prosjekt vi har jobbet med i mange år, og nå blir det en realitet. Det er et prestisjeprosjekt for alle som deltar. Det er ikke sikkert at det åpner markedet for mange slike høye blokker, men denne byggeteknikken er like aktuell for bygg på sju til 10 etasjer, sier administrende direktør Åge Holmestad ved Moelven Limtre.

Moelven starter, ifølge pressemeldingen, produksjonen av limtrekonstruksjonene etter ferien, og Holmestad sier han antar at montasjen vil starte i november.

BOB Eiendomsutvikling står som byggherre. Rune B. Abrahamsen fra Sweco, Lillehammer er fagansvarlig for konstruksjoner og bæresystemet. Kodumaja står som leverandør av byggmoduler. Arkitekt er Artec.

– Et aktivt skogbruk gir fornybart råstoff i form av blant annet bygningsmaterialer. Vi bør bruke mest mulig av tømmeret i skogen til å bygge flotte og miljøvennlige bolighus, forretningsbygg og broer. Det er en mer bærekraftig bruk av skogen enn å la den stå og råtne på rot, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i pressemeldingen.

– Bruk av tre i nye byggeprosjekter, slik vi nå ser konkrete eksempler på landet rundt, er bra for verdiskaping, bosetting og miljø, sier Listhaug.