<p>Spektakulær. OVER rager 47 meter over bakken. Når «bakken» i tillegg er en åsrygg blir utsikten nokså spektakulær.</p> Foto: Foto: Tore Næss/OVERFoto: Foto: Stefan OffergaardFoto: Tore Næss/OVERFoto: Foto: Tore Næss/OVERFoto: Foto: Stefan OffergaardFoto: Foto: Stefan Offergaard

Verdens høyeste klatretårn ferdigstilles denne høsten i Lillesand

Det 47 meter høye klatretårnet OVER ferdigstilles i Lillesand i løpet av høsten. Tårnet er bygd i limtre og kan by på en utsikt halvveis til Danmark.

Den endeløse panoramautsikten er spektakulær. Samtidig blåser det friskt og gynger litt i gulvet på toppen av det nye klatretårnet på Kjerlingland i Lillesand.

Sørlandets nye landemerke ruver 47 meter over bakken og har et skrått overheng på ti meter. Helt ytterst på overhenget skal det installeres to glassgulv, hvor besøkende kan se rett ned.

Noen kommer seg til toppen ved hjelp av innvendig trapp med 224 trinn.

Andre velger en langt tøffere rute.

– Du kan klatre opp på alle sidene av tårnet. Den siden som skråner utover er den mest utfordrende, og passer for proffe klatrere. Den andre siden derimot er svært enkel, og passer for nybegynnerne. Målet er å tilby en totalpakke, for både de ferskeste og sterkeste i klassen, sier Tore Næss, som er nestleder i stiftelsen Over Agder og tidligere leder i Grimstad og Arendal Klatreklubb.

Opplevelsestårn

Men verdens høysete klatretårn er ikke bare for klatrere.

– Vi kaller det et opplevelsestårn for alle. Det er en unik opplevelse bare å gå trappen opp til toppen, og se utover Sørlandets fineste utsikt. Vi skal også ha ulike tilbud, blant annet klatrekurs med instruktør. Det blir også mulig å gå til toppen og så rappelere ned, sier han.

Byggeprosessen har tatt cirka ett år og prislappen på prosjektet er rundt 15 millioner kroner.

– Klatretårnet skal være et landemerke, og representere både Sørlandet og lokale krefter. Det har derfor vært viktig for oss å bruke mest mulig lokale leverandører, sier Næss og legger til:

– Vi syntes det er kult, utradisjonelt og fremtidsrettet å bygge i limtre. Det er hovedmaterialet i byggeprosjektet, og det er Aanesland Fabrikker i Birkeland som har levert treelementene.

Så godt som ferdig

Ellers står også Trollvegg arkitekter, Tjelmeland Friksjon,Tratec - et stålselskap på Birkeland og entreprenør VEF og TT anlegg bak prosjektet.

– Det er blitt veldig bra. Tårnet er i så godt som ferdig, men det er en del klatreflater og utvendig belysning som gjenstår. I tillegg skal vi jobbe litt mer med innholdet. Vi åpnet klatretårnet i juli, men har nå stengt det for å ferdigstille siste rest. Tårnet skal være klart i løpet av høsten, sier han.

Det er Sweco som har prosjektert tårnet. De har blant annet jobbet med å beregne vindkreftene og dimensjonere alt fra fundamenter til limtre og stålknutepunkter.

– Vi er veldig stolte over å ha vært med på dette, sier Tore Øverås, regionleder i Telemark .

Beveger seg i vinden

Næss forteller at de fått mange positive tilbakemeldinger fra besøkende.

Næss forteller at de fått mange positive tilbakemeldinger fra besøkende.

– Vi merker at mange av dem er interesserte i hvordan tårnet er bygd. Det er et luftig bygg, uten vegger, så du er veldig eksponert for vær og vind. Konstruksjonen synger og beveger seg i vinden. Det er det mange som syntes er spennende, sier han.

Dagens innehaver av Guinness-rekorden for klatretårn er en konstruksjon i en underholdningspark i USA, som måler 41,8 meter.