Vegdirektør Terje Moe Gustavsen er død. Foto: Statens vegvesen

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen er død

Vegdirektør i Statens Vegvesen og tidigere samferselsminister for Ap, Terje Moe Gustavsen er død. Han ble 64 år gammel.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen døde natt til lørdag etter et kort tids sykeleie, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Terje Moe Gustavsen har den siste uka vært innlagt på sykehus med en kraftig lungeinfeksjon.

Terje Moe Gustavsen var vegdirektør siden november 2007. Han etterlater seg kona Mildrid og barna Maren og Einar.

Bjørne Grimsrud – direktør for Økonomi- og virksomhetsstyringsavdelingen i Vegdirektoratet – vil fungere som vegdirektør inntil videre.

- Dette er et trist og tøft budskap å få. Terje var på mange måter «motoren» i Vegvesenet. Vi er mange som kommer til å savne han som leder, arbeidskollega og inspirasjonskilde. Mine tanker går først til Mildrid, barna og resten av familien. Men også i Vegvesenet og samferdsel-Norge ellers er vi mange som har mistet en kjær venn. Terje var en samfunnsbygger og aktør som har satt mange varige spor etter seg, sier Grimsrud til Statens vegvesen sine nettsider.

Formidable innsats

- Det er med stor sorg jeg har mottatt den triste beskjeden om at Terje har gått bort. Han har gjort en formidabel innsats for norsk samferdsel gjennom mange år. Det vil merkes at hans store arbeidskapasitet og smittende engasjement er borte. Mine tanker går nå til Terjes nærmeste, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) i en pressemelding.

Trafikksikkerhet-fokus

Blant mange viktige områder var Trafikksikkerhet et innsatsområde som Terje Moe Gustavsen var spesielt opptatt av.

Som leder for Vegdirektoratet og Statens vegvesen var han en aktiv og utrettelig pådriver i kampen mot trafikkdøden. Som samferdselsminister var det han som fremmet Nullvisjonen for Stortinget, som ble vedtatt i 2002.

Da Gustavsen overtok i Statens vegvesen i 2007 mistet 233 livet på norske veier. Utviklingen har gått riktig vei – til 108 i 2018.

Norge har – under Gustavsens ledelse - blitt et foregangsland innen trafikksikkerhet som verden ser til. De fem siste årene har Norge hatt den laveste risikoen for å miste livet i trafikken i Europa, ifølge European Transport Safety Council.

Tidligere samferdselsminister

Terje Moe Gustavsen var født 20. oktober 1954 i Larvik og oppvokst i Siljan i Telemark. Han var vegdirektør og øverste leder for Statens vegvesen siden 12. november 2007.

Gustavsen er også tidligere Ap-politiker og var samferdselsminister i Jens Stoltenbergs første regjering fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001. I 1997 var han i seks måneder statssekretær ved Statsministerens kontor.

Gustavsen er en av de siste topplederne som har kvalifisert seg til fremskutte posisjoner gjennom arbeidslivet. Ved siden av grunnskolen, er hans formelle utdanning Postskolen fra 1976.

Han arbeidet i ulike stillinger i Postverket mellom 1970 og 1987. Fra 1981 til 1987 hadde han verv som sekretær, nestleder og leder i Oslo-avdelingen av Den norske Postorganisasjon. Fra 1987 til 1990 var han sekretær i Statstjenestemannskartellet og mellom 1990 og 1999 leder i LO Stat (tidligere Statstjenestemannskartellet).
Mellom 1999 og 2000 var han strategidirektør i Telenor Installasjon og Service. Fra 2002 til 2005 var han direktør i arbeidsgiverforeningen NAVO, og senere som personaldirektør i SAS Braathens fra 2005 til 2007. I 2007 ble han ansatt i Arbeidsgiverforeningen Spekter som spesialrådgiver.