Arild Lande (fra venstre), Lars Erik Knippa, Erik Fleischer, Espen Surnevik og Svein Tollersrud.<p>Våler kirke. Foto: Rasmus Norlander</p>

Våler kirke kåret til Årets Bygg 2015

Våler kirke i Solør ble tirsdag kveld kåret til Årets Bygg 2015. Kåringen fant sted under årets Byggegalla på Radisson Blu Plaza hotel i Oslo.

Våler kirker ble vinner i konkurranse med flere hundre andre ferdigstilte bygg i Norge i 2015. I finalen konkurrerte de med fire andre nominerte; Åsveien skole i Trondheim, Kimen Kulturhus i Stjørdal, Jonsvollskvartalet i Bergen og Gullhella Omsorgsboliger i Asker.

– Vi har totalt vært gjennom flere hundre ulike prosjekter. Våler kirke fremsto til slutt som en klar vinner, sier juryleder Arne Skjelle. Han beskriver prisen som en gjennomføringspris hvor helheten blir tillagt stor vekt, som byggeskikk/arkitektur, kostnader, HMS og miljø, innovasjon i tillegg til samarbeidet i gjennomføringen og kvaliteten på bygget, forteller juryleder Arne Skjelle.

Våler kirke er reist etter at lokalsamfunnets gamle kirke fra 1800-tallet brant ned. Den nye kirken ble valgt som vinner i norgeshistoriens nest største arkitektkonkurranse med 239 utkast fra 23 land. Utover å være et bygg for livssyn er prosjektet utviklet som en kulturell møteplattform for hele lokalsamfunnet. Våler kirke har et særpreget uttrykk som er unikt for Våler og Vålers befolkning. Byggets utforming springer ut av regionens særpregede landskap og kultur.

- Høy detaljeringsgrad med krav til uvanlig presis utførelse av tre, stål og betong er gjennomført på en fremragende måte, sier Skjelle. Han trekker også frem at det har vært en spesiell lagånd mellom byggherre, planleggere og entreprenører som resulterte i en meget god, løsnings- og samarbeidsorientert prosess.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Bygget er, og representerer, både et verk, en milepæl, et lokalt og kulturelt anker, er kortreist og muliggjort gjennom en inkluderende prosess og engasjert profesjonell ledelse. Prosjektet er gjennomført i vår tids formspråk med en usedvanlig håndverksmessig kvalitet og standard med lokale håndverkere og materialer. Bygget er muliggjort ved et dedikert og løsningsorientert samarbeid mellom alle involverte parter hvor det underveis er funnet og brukt gode, sikre og gjennomførbare løsninger. Et imponerende og flott kirkebygg som til fulle tjener sin hensikt.»

Sentrale aktører:
Byggherre:
Våler kirkelige fellesråd
Arkitekt: Sivilarkitekt Espen Surnevik AS
Entreprenør: Martin M Bakken AS
Rådgivende ingeniør byggteknikk: Dr.techn. Kristoffer Apeland AS
RAAD AS (VVS) og Hallås Elverum AS (elektro)

Juryen består av Arne Skjelle (juryleder) (direktør BNL), Kari Sandberg (adm. direktør i EBA), Morten Lie (direktør DiBK), Kjersti Folvik (daglig leder NBGC), Bjørn Erik Selnes (direktør Statens vegvesen), Harald Martin Gjøvaag (Alliance arkitekter AS) og Arve Brekkhus (sjefredaktør Byggeindustrien/bygg.no). Lene Eikefjord er prosjektleder for konkurransen og juryens koordinator.

Her kan du lese Byggeindustriens prosjektomtale av Våler kirke