Uvisst hva som er stjålet etter datainnbrudd hos Vegvesenet

Politiet jobber fremdeles med å finne ut av hva som er stjålet og hva mannen i Bergen skulle bruke opplysningene til etter et datainnbrudd hos Statens vegvesen.

Det skriver Bergens Tidende i en artikkel på sine nettsider.

En mann i 30-årene, bosatt i Bergen, søkte opp flere millioner personer i Vegvesenets datasystem, heter det i artikkelen.

Politiet vurderer torsdag å be om varetektsfengsling av mannen, og ifølge politiadvokat Anders Hoff i Vest politidistrikt kan det være snakk om et svært omfattende datainnbrudd.

– Vi mener han har manipulert datasystemet og så søkt på flere millioner brukeridentiteter, altså personer. Veldig mange brukere kan være berørt av dette, sier han til Bergens Tidende.

– Vi har ingen informasjon om at det er sensitive personopplysninger på avveie eller at informasjonen i våre registre er endret. Vi jobber nå videre med å kartlegge hva som har skjedd, uttaler IKT-direktør i Statens vegvesen Lars Kalfoss i en pressemelding på vegvesen.no.

Bot eller fengsel

Siktelsen mot mannen gjelder straffelovens paragraf 204, om «Innbrudd i datasystem».

I lovteksten står det om bot eller fengsel som straff for den som «ved å bryte en beskyttelse eller ved annen uberettiget fremgangsmåte skaffer seg tilgang til datasystem eller del av det».

Det er ennå ikke 100 prosent sikkert hva mannen har funnet i Vegvesenets systemer, men Hoff sier til Bergens Tidende at det blant annet dreier seg om personopplysninger som navn og adresser.

– Nå jobber vi for å avklare nøyaktig hva som har foregått, hvilke data som er lastet ned, hvor de er lagret og hva dataene eventuelt er brukt til eller skulle brukes til, sier han til avisen.

– Tidlig å si

Politiet har ikke funnet lignende forhold knyttet til mannen fra tidligere.

Ifølge politiadvokaten ser det ut som at det ikke er de mest sensitive dataene som er berørt.

– Men det er for tidlig å si, presiserer han.