<p>UNGE LÆRER YNGRE: Tømrerne Martin Nesser Halle og Sander Krogstad (21) i Betonmast har vært to av mange instruktører fra entreprenørbedriftene på Småhusprosjektet. I midten niendeklassingen Ishak El Massoudi, som godt kan tenke seg å bli tømrer dersom drømmen om å bli profesjonell fotballspiller ikke går i boks. Foto: Svanhild Blakstad</p>15-åringen Ishak El Messoudi er en av 800 ungdomsskoleelevene som har vært med på Småhusprosjektet. Foto: Svanhild BlakstadJakob Sarre Hammer og William Gjerdalen Larsen fra Stasjonsfjellet skole viste frem huset de hadde bygget under Småhuskonferansen. Foto: Svanhild BlakstadErika Sand Hansen og Oliver Sundvoll har bygget småhus. Foto: Svanhild BlakstadTømrerne Martin Nesser Halle og Sander Krogstad i Betonmast har vært instruktører for ungdomsskoleelevene på Småhusprosjektet. Foto: Svanhild BlakstadTømrer Didrik Aakre i Backe Stor-Oslo har vært en av mange instruktører på Småhusprosjektet. Foto: Svanhild Blakstad

Unge tømrere lærte elever å bygge småhus

Lærlinger og unge fagarbeidere fra entreprenørbedriftene har vært instruktører for 800 ungdomsskoleelever i Oslo på Småhusprosjektet.

Instruktørteam fra 15 entreprenørbedrifter har gjennom våren holdt en rekke todagers kurs for niendeklassinger ved 45 av byens ungdomsskoler, etter tilrettelegging av Osloskolen og opplæringskontoret Byggopp.

To av dem er tømrerne Sander Krogstad og Martin Nesser Halle i Betonmast, som Byggeindustrien møtte på Småhuskonferansen på Næringslivets Hus onsdag.

21-åringene har holdt fem kurs ved flere ulike skoler, deriblant Haugenstua skole – som forøvrig er bygget av Betonmast.

Hvordan har det vært å skulle lære 14-15-åringer å bygge hus i miniformat?

– Det har til tider vært krevende, men også veldig morsomt. Det er mye energi og mye å ta hensyn til, sier Sander Krogstad til bygg.no.

På hvilken måte?

– Det har blant annet vært krevende i den forstand at vi har vårt fagspråk som vi måtte forenkle slik at elevene skulle forstå hva vi snakket om, sier Martin Nesser Halle.

De aller fleste elevene som var med på Småhusprosjektet hadde ikke noe forhold til bygging fra før.

–For mange virket det vanskelig i starten. De må regne, bruke pytagoras og matte i praksis. Men når de begynner å knekke koder og får det til, da er det virkelig gøy, sier de to kollegene, som begge har vært lærlinger i Betonmast.

Begge to tror at prosjektet kan trigge noen flere ungdomsskoleelever til å velge bygg- og anlegg når de skal velge videregående utdanning.

– På disse småhusene har vi brukt kun limpistol og sag. Vi hadde gjerne sett at de fikk prøvd seg med hammer og spiker og bygget litt større hus, slik at det blir enda mer realistisk, sier de.

Niendeklassingen Ishak El Massoudi er elev ved Haugenstua skole og hadde de to tømrerne som instruktører.

– Jeg synes det har vært veldig lærerikt og ikke minst erfare hvor viktig det er å være nøye med grunnmuren for at huset skal bli stabilt, sier Ishak.

Han forteller at han har godt kjennskap til byggebransjen gjennom sin far, som har jobbet som tømrer i mange år.

– Han har fortalt meg mye om yrket, og jeg kunne godt tenke meg søke byggfag på videregående. Men det er plan B.

Hva er plan A?

– Det er å gå toppidrett og bli profesjonell fotballspiller, avslutter Ishak, som spiller for Skeid og det norske G15-landslaget.

På avslutningen av Småhusprosjektet hadde Ishak stilt ut byggverket sitt sammen med et tyvetalls andre slik at alle konferansedeltakerne fra byggenæringen, Osloskolen og NHO kunne ta dem nærmere i øyensyn.

Småhusene som ungdomsskoleelevene hadde bygget ble utstilt på konferansen. Foto: Svanhild Blakstad