I år legges det ut langt færre nye boliger på markedet i Oslo enn det bransjeforeningen for boligutbyggere mener det er behov for. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I år legges det ut langt færre nye boliger på markedet i Oslo enn det bransjeforeningen for boligutbyggere mener det er behov for. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Underskudd på nye boliger i Oslo

Det ligger an til at rundt 1.850 nye boliger kommer på markedet i Oslo i år. Bransjeforeningen Boligprodusentene anslår at det trengs drøyt 3.000.

I første halvår ble 1.126 nye leiligheter lagt ut på markedet, ifølge tall fra megler- og rådgivingsselskapet Røisland & Co, skriver Dagens Næringsliv. I andre halvår blir det bare halvparten så mange.

– Da havner vi på cirka 1.850 nye tilførte boliger i Oslo levert om cirka to til tre år. Til sammenligning var Oslo oppe i 4.050 nye boliger i 2016, sier partner Mikkel Røisland.

Bransjeforeningen Boligprodusentene anslår behovet for nye boliger i Oslo til i overkant av 3.000 nye boliger i år. De sier boligutbyggingen bremses markant av plan- og reguleringsprosessene i hovedstaden.

– Prosessene blir såpass tidkrevende at vi ofte ser at saksbehandlere skiftes ut i løpet av de fem-seks årene det tar å få ferdigregulert prosjekter – men også at politisk ledelse byttes ut underveis, sier direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene.

Avdelingsdirektør Andreas Vaa Bermann i plan- bygningsetaten i Oslo sier byplanleggingen i Oslo er kompleks og at ansvaret for saksbehandlingstiden er delt mellom kommunens etater, politiske organer og utbyggerne.

– Ansvaret for at tiden skal reduseres er altså delt mellom alle de involverte, skriver han i en epost til avisen. Han legger til at etaten jobber med et prosjekt for å bedre flyten i detaljplanleggingen for å få ned saksbehandlingstiden.