To hus tatt av flom i Flåm – 200 evakueres

Opp mot 200 innbyggere i nedre Flåm blir tirsdag kveld evakuert på grunn av flommen i Flåmselva. – Evakueringen er krevende, sier ordføreren.

To hus i bygdas sentrum er tatt av vannet. De som bodde i de to husene, var allerede evakuert, opplyser politiet til NRK.

Alle innbyggerne i nedre Flåm ble tirsdag kveld evakuert. Det omfatter opp mot 200 personer, skriver Sogn Avis.

– Vannet steg veldig raskt utover dagen. Først gikk vi ut med en melding om frivillig evakuering hvis noen følte seg utrygge, men politiet besluttet i kveld å gjennomføre en full evakuering, sier ordfører Noralv Distad i Aurland til NTB.

Det er opprettet et samlingssenter på Fretheim Hotell for de evakuerte.

Krevende evakuering

Evakueringen er krevende fordi mange veier er uframkommelige, og minst to bruer står under vann.

– Det er opprettet samlingspunkter på begge sider av elva. Vi får hjelp av politi, hjelpekorps og sivilforsvaret til å gjennomføre evakueringen, sier ordføreren. Han roser innebyggerne for å beholde roen og følge oppfordringene som har kommet.

– Mitt inntrykk er at folk tar det rolig. Mange er opptatt av naboene sine, og vil sørge for at alle får hjelp. Det viser virkelig den positive siden og samholdet blant folk, sier Distad.

Bør flytte seg i sikkerhet

Alle veier til Flåm er stengt på grunn av rasfare og flom. Flåmsbana til Myrdal er også stengt tirsdag kveld. Mange broer i området er usikre og bør ikke krysses.

– De som ikke kan komme seg til hotellet, men som er utsatt, bør flytte til naboer eller tryggere steder. Vurder situasjonen og ta forholdsregler, oppfordrer Distad.

Store nedbørsmengder mandag og tirsdag har ført til flom og ras mange steder på Vestlandet