<p><b>VEDLIKEHOLDSFRITT: Det finnes en rekke alternativer til de tradisjonelle trykkimpregnerte terrassebordene, for eksempel kompositt - som ikke krever noe vedlikehold, bortsett fra en vask i ny og ne. Det er laget av trekapp/sagflis, gjenvunnet tre og plastemballasje. (Foto: Trex)<br></b></p>Terrasseløsninger og tilbehør i tre fra Talgø på Hagemessen 2015. (Foto: Svanhild Blakstad)Terrasse - Kebony

Terrasse: - Lønnsomt å bruke kvalitetsdekke

Har du planer for terrasse eller platting? Du kan spare mye vedlikehold ved å velge et dyrere dekke enn vanlig trykkimpregnert. 

Rimelige, trykkimpregnerte terrassebord er favorittvalget for mange nordmenn, men kan i lengden bli både dyrt og vedlikeholdskrevende. Mer eksklusive alternativer koster mer ved innkjøp. Til gjengjeld har de lavere livsløpskostnader og beholder utseendet mye lengre, ifølge en pressemelding fra Optimera.

Plattinger og terrasser er fine elementer i uteområder for boliger og hytter. De skaper et fint og stabilt underlag, og en fin overgang mellom innemiljø og utemiljø. Kombinert med rekkverk og beplanting får mange hjem og fritidsboliger fine uteplasser som er skjermet for vær og innsyn.

Les også: Satser stort på tre i uterommet

Miljøvennlig terrasse med lite vedlikehold

Terrassen lever et hardt liv
Men, plattinger og terrasser lever harde liv. Sol, varme, frost, vann, mose og mikroorganismer bidrar til slitasje. De grønne, trykkimpregnerte terrassebordene inneholder mindre miljøgifter enn tidligere, men er til gjengjeld mindre bestandige og varige enn forgjengerne. Det gjelder ikke minst mot sopp og råte.

– Produsentene har grepet fatt i dette og utviklet nye typer miljøvennlige og stabile materialer. Trevirke tørkes, oljes og impregneres på forskjellige måter. Resultatet er materialer som holder seg godt i opp mot 50 år. Personlig syns jeg det beste med de nye materialene er at vi slipper den årlige tidkrevende oljebehandlingen. En vask er stort sett det som trengs for å holde kvalitetsgulv fine, sier markedsdirektør Martin Helle i Optimera. 

Levetid 50 år
Han anbefaler forbrukere å ta ett steg opp fra grønnimpregnert virke og vurdere for eksempel Møre Royal-materialer. Møre Royal tørkes og royalimpregneres. Det innebærer koking i linolje hvor trevirket blir mettet med olje. Resultatet gir en levetid på rundt 50 år og et miljøvennlig og svært bestandig produkt. En vask iblant og oljebehandling hvert sjuende år bidrar til å holde finishen ved like.

Kebony-virke løfter kvaliteten enda et hakk. Kebony-prosessen tørker også ut hulrom i bordene før impregnering skjer med egen, patentert væske. Dermed når man helt inn til kjernen i trevirket for et enda mer varig resultat. Flere av Kebony-produktene er svanemerket.

Mindre vedlikehold
– Vi sier at kvalitetsgulv er en god investering. Kvadratmeterprisen er høyere enn for grønnimpregnert virke, men til gjengjeld får man et større utvalg i farger og overflater, lengre levetid og mye mindre vedlikehold. At det ser godt ut er i seg selv av stor verdi, og i tillegg så kan verdien på boligen øke, sier Helle.

I løpet av 50 år rekker det med ett Møre Royal- eller Kebony-utegulv, mens du må regne med å bytte tradisjonelt grønnimpregnerte gulv 1-2 ganger i løpet av samme tid. Trykkimpregnert virke skal behandles som miljøfarlig avfall og må derfor leveres på godkjente mottak.

– Jobben med å bli kvitt de gamle terrassebordene er derfor heller ikke bare rett frem. I tillegg kommer selvfølgelig behovet for årlig oljebehandling på billig-løsningen, sier Helle.

Utegulvbordene kommer i forskjellige tykkelser og bredder. Sjokktilbudene på grønnimpregnert trevirke er som regel på dimensjonen 21x95 eller tilsvarende, mens 28x120 og 28x145 gir mer solide, varige og penere gulv.

Terrassekalkulator
På monter.no har Montér en egen terrassekalkulator. Her kan forbrukerne selv sjonglere med ulike valgalternativer og finne frem til den kombinasjonen av pris og materialkvalitet som de ønsker.

Denne oversikten viser noe av utvalget som er tilgjengelig i byggevarehusene.

Vanlig ”grønn”trykkimpregnert furu (1. sort)
Impregnering: CU (kobber). Holdbarhet: Opp til 20 år
Vedlikehold: Oljes/beises hvert andre år
Farger/struktur: Grønn, brun. Normal, rillet
Ca-pris pr kvm: 114–150 kr

Møre Royal Royalimpregnert
Impregnering: CU (kobber), linoljekoking. Holdbarhet: 50 år. Vedlikehold: Oljes etter 7-8 år.
Farger/struktur: Natur, brun, rød, oker, grå. Normal, rillet, spor, glatt.
Ca-pris pr kvm: 245-290 kr

Varmebehandlet furu
Impregnering: Varmes til 210 grader. Holdbarhet: 20 – 40 år. Farge/struktur: Brun. Normal, rillet, spor, glatt. Pris pr kvm: 349 kr

Kebony furu
Impregnering: Svanemerket. Holdbarhet: Ca 30 år. Farger/struktur: Brun. Glatt/rillet.
Pris pr kvm: fra 426-450 kr.

Trex kompositt
Impregnering: Trekapp/sagflis, gjenvunnet tre og plast-emballasje. Holdbarhet/vedlikehold: Like fint etter 25 år. Farger/struktur: Brun, grå. Preget trestruktur i overflate. Pris pr kvm: 752 kr

NB! Levetid på de ulike materialene er avhengig av bruk, konstruksjon, klima, pleie o.a.