Syv av ti skal ha juletre i år

Syv av ti planlegger å skaffe seg juletre i år, mens ni av ti nordmenn mener et pyntet juletre hjemme er avgjørende for å komme i skikkelig julestemning.

En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for Juletrær avslører at juletretradisjonen har godt fotfeste i Norge.

Nesten 200 år etter at skikken kom til Norge har juletreet etablert seg som kanskje det viktigste symbolet på julehøytid for oss nordmenn. Nærmere bestemt ni av ti av oss. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Plantasjens Opplysningskontor for juletrær.

- Det er selvsagt veldig hyggelig for oss som jobber med dette. Særlig når vi ser at et pyntet tre i julehøytiden er omtrent like viktig for folk i hele landet. Selv om forskjellene er minimale, er juletreet mest populært i Nord Norge, tett etterfulgt av Nordvestlandet, Østlandet, Vestlandet og Sørlandet, sier Svein Vadøy i Opplysningskontoret for Juletrær.

Vil ha det, men går ikke rundt det
Selv om juletreet blir å finne i mange stuer i år, er det svært få av oss som fortsatt praktiserer tradisjonen med å gå rundt det. Hele åtte av ti nordmenn går ikke rundt treet på julekvelden. Ironisk nok er det nordlendingene og nordvestlendingene som er minst opptatt av å videreføre denne tradisjonen.

- Det virker som at juletreet gradvis er på vei til å bli en ren pyntgjenstand på lik linje med annen julepynt. Selv om det kanskje er færre som velger å gå rundt treet nå enn før, ser vi at måten treet pyntes på, og ikke minst når det pyntes er svært viktig for folk. Seks av ti pynter treet på samme måte hvert eneste år, mens så og si alle pynter treet på en fast dag i desember, forteller Vadøy.

Dette putter vi aller helst på treet
Tradisjonelle juletrekuler, glitter, norske flagg og hjemmelaget pynt er desidert vanligst å finne på juletrær fra nord til sør. Å kombinere kjøpepynt med hjemmelaget gjør den norske juletretradisjonen unik sammenlignet med de fleste andre land.

- I tillegg til at det skal være vakkert, skal juletreet gjerne avspeile noe av familiens historie. Dette er for mange viktige minner som hentes opp av julepyntkassen år etter år. Å blande kjøpt og hjemmelaget pynt på denne måten er en tradisjon som er svært uvanlig utenfor Norge og resten av Skandinavia, sier Opplysningskontorets julepyntekspert, Beate Lindseth.

Feiret juletreets egen dag
Onsdag 5. desember feiret Opplysningskontoret for juletrær Den store juletredagen for tredje året på rad.

I år ble juletreets egen dag markert med en gigantisk juletreskog på Operataket i Oslo. Juletreskogen ble delt inn i forskjellige områder som gjenspeilet pyntevanene i de ulike deler av landet.

– Den store juletredagen er ikke bare en fest, det er også en god anledning til å lære bort sunt juletrevett. Det var derfor vi etablerte Opplysningskontoret for tre år siden, og det har vi tenkt til å fortsette med. Det er kun noen enkle grep som skiller et tre som holder seg hele julen og et tre der barnålene ligger på gulvet før man får sagt 2. juledag. Vår oppgave er å lære bort disse grepene til flest mulig mennesker, sier Svein Vadøy, i Plantasjens Opplysningskontor for juletrær.

Opplysningskontoret for Juletrær holder åpent på Facebook i hele desember.