Sydvaranger Gruve. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .

Sydvaranger Gruve til skifteretten – 400 mister jobben

Sydvaranger Gruve AS går til skifteretten onsdag, og 400 ansatte mister jobben. – En mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær Bjørn Johansen.

Styret i Sydvaranger Gruve AS gjorde vedtaket onsdag morgen, og de ansatte ble informert kort tid etter, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet. Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen.

Skjebnen til Sydvaranger Gruve har lenge vært uviss, og gruvearbeiderne har lenge fryktet for jobben sin. I midten av oktober ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.

Selskapet opplyser selv på sine nettsider at de har omtrent 400 ansatte fra 15 nasjonaliteter. Sydvaranger Gruve ble etablert i 1906, men avviklet driften i 1996. I 2009 ble gruva gjenåpnet på grunn av høye malmpriser.

Sydvaranger Gruve fikk et underskudd etter skatt på rundt 1,14 milliarder kroner i fjor etter at prisen på jernmalm ble halvert i løpet av året.